Σημαντικές πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με απώτερο στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και κατά συνέπεια ένα υγιές περιβάλλον για τους κατοίκους
Ίσως όταν ακούμε τον όρο «πράσινη» πόλη το μυαλό μας να πηγαίνει σε μια πόλη γεμάτη από χώρους πράσινου. Σίγουρα ο όρος περιλαμβάνει την ύπαρξη πράσινων χώρων αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η πραγματική της έννοια αφορά όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται για έναν τόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του από κάθε άποψη.
Επομένως, για να ορισθεί μια πόλη «πράσινη» θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον ως προς τα μέσα μεταφοράς, την ανακύκλωση, τα λύματα, την καθαριότητα του νερού, να διαθέτει πάρκα και χώρους πράσινου και το πιο βασικό από όλα να εξασφαλίζει στους κατοίκους του ένα υγιές και ευτυχισμένο χώρο σε απόλυτη συνάρτηση με το περιβάλλον.
Έτσι, γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την υλοποίηση αυτών των στόχων από κοινωνικούς φορείς, πολίτες αλλά και την ίδια την πολιτεία με κάποιες πόλεις να κάνουν την διαφορά εξασφαλίζοντας την ομαλή συνύπαρξη περιβάλλοντος και ανθρώπου.
«Πράσινο» νησί η ΑστυπάλαιαΤο νησί της Αστυπάλαιας κατάφερε την χρονιά που μας πέρασε να συγκεντρώσει τα διεθνή βλέμματα πάνω της για όλους τους σωστούς λόγους. Πρόκειται για το πρώτο νησί στο Αιγαίο, στο οποίο θα αντικατασταθούν όλα τα οχήματα με ηλεκτρικά.
Ένα μεγαλειώδες έργο διεθνών προδιαγραφών με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen να αναλαμβάνει την δημιουργία μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού όσον αφορά τον ηλεκτρισμό. Μάλιστα, στο έργο προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα.
Ο «Ναέρας» στην ΙκαρίαΤο μεγάλο έργο «Ναέρας» - από την ένωση των λέξεων νερό και αέρας- που υλοποιήθηκε το 2019 στην Ικαρία αποτέλεσε ένα από τα πιο πρωτοποριακά ενεργειακά έργα σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για το ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά πάρκα στην Ευρώπη που συνδυάζει την αιολική αλλά και την υδραυλική ενέργεια. Το νησί της Ικαρίας κατάφερε μέσα από αυτό το έργο να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο «πράσινα» νησιά της χώρας καθώς καλύπτει το 50% των ενεργειακών της αναγκών μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τα «έξυπνα» ΤρίκαλαΣτην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου η πόλη των Τρικάλων περιτριγυρίζεται από μαγευτικά φυσικά και ιστορικά τοπία, τα οποία έχει φροντίσει να διατηρήσει αναλλοίωτα. Η πόλη των Τρικάλων έχει χαρακτηριστεί ως η «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας μέσα από τις καινοτόμες δράσεις της στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων της έχει χαρίσει και τον τίτλο «πράσινης» πόλης.
Γεμάτη από πεζοδρόμους, πάρκα και ειδικά διαμορφωμένους χώρους ξεκίνησε ως η πόλη των 30.000 ποδηλάτων και συνέχισε τις καινοτομίες της με το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο χωρίς οδηγό αλλά και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα μέσα στην πόλη. Μάλιστα, 7 στους 10 κατοίκους της πόλης χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά για τις μετακινήσεις τους.
Καλαμάτα: Η πράσινη επιλογή των πολιτών
Το 2017 μέσα από τις ψήφους των πολιτών η Καλαμάτα αναδεικνύεται ως η πιο πράσινη πόλη της Ελλάδας. Χρησιμοποιώντας μια δωρεάν εφαρμογή 9.000 πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν μεταξύ 1.700 πράσινων χώρων σε 126 ελληνικές πόλεις. Έχοντας κριθεί λοιπόν κατά κύριο λόγο για τα πάρκα της και τα επίπεδα πράσινου που διαθέτει, η Καλαμάτα συγκέντρωσε 7,8 βαθμούς και στέφθηκε «πρωταθλήτρια» πράσινου στην χώρα μας.