Καραντίνα: Η αφορμή για να αγοράσεις επιτέλους ποδήλατο

Αφού η Μετακίνηση 6 μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, ίσως καταφέρουμε να υιοθετήσουμε κάποιες καλές συνήθειες μέσω αυτής, όπως το να κάνουμε ποδήλατο. Πώς θα καταλάβουμε όμως ποιο είναι το καταλληλότερο για αγορά;

Από την πρώτη κιόλας καραντίνα οι αγορές ποδηλάτου σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Πολλοί ήταν αυτοί που, εκμεταλλευόμενοι τη Μετακίνηση 6, έβαλαν το ποδήλατο στη ζωή τους ή αποφάσισαν να το ξεθάψουν από τις αποθήκες και να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν ως μια καλή ευκαιρία για σωματική άσκηση.

Ωστόσο, είτε γιατί μεγαλώσαμε είτε γιατί το ποδήλατό μας σκούριασε,μπορεί να πρέπει να επενδύσουμε σε ένα καινούργιο. Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα πρέπει να προσέξουμε σε ένα ποδήλατο για να δούμε αν μας ταιριάζει;

Να έχει το σωστό μέγεθος

Δε λέω, ωραίο το ποδήλατο που είχαμε στα 15 μας και κάναμε βόλτα στην πλατεία με την παρέα μας, είναι πολύ σημαντικό όμως –το πιο σημαντικό– το ποδήλατό μας να έχει και το σωστό μέγεθος. Είναι πολύ πιθανό, αντί να μας ωφελήσει, να μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη αν δεν έχει το σωστό μέγεθος. Για να καταλήξετε, λοιπόν, σε αυτό, υπάρχουν δύο τρόποι:

  1. Να το δοκιμάσετε.
  2. Εάν το παραγγείλετε όμως από το διαδίκτυο και δεν γίνεται να το δοκιμάσετε,μπορείτε να μετρήσετε το μήκος του ποδιού σας. Θα πρέπει,δηλαδή, να μετρήσετε την εσωτερική μεριά του ποδιού σας –ξυπόλυτοι πάντα– μέχρι τον καβάλο. Μετά πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα με το 0,67 για να βρείτε το μήκος του κάθετου σωλήνα. Π.χ.: Μήκος καβάλου: 84 εκ.x0,67=56,28. Αυτό σημαίνει ότι το κατάλληλο μέγεθος για εσάς είναι αυτό που έχει κάθετο σωλήνα (σωλήνας σέλας) μήκους 56 εκ.

κόκκινο ποδήλατο

Καλά φρένα

Εάν το ποδήλατο δεν έχει καλά φρένα, δεν είναι καθόλου ασφαλές να το χρησιμοποιείτε, πόσο μάλλον μέσα στην πόλη. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της αγοράς ποδηλάτου, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μηχανικά δισκόφρενα ή ποδήλατα με φρένα άγνωστης προέλευσης.

Σωστές ταχύτητες αναλόγως της χρήσης

Οι ταχύτητες ενός ποδηλάτου αλλάζουν ανάλογα με το είδος του. Τα ποδήλατα πόλης έχουν μέχρι 22 ταχύτητες, ενώ του βουνού μέχρι 30. Σε κάθε περίπτωση, ιδανικός αριθμός ταχυτήτων για απλή και πρακτική χρήση είναι οτιδήποτε πάνω από το 18.

άνθρωπος με μάσκα σε ποδήλατο

Τύποι ποδηλάτου

Πολύ σημαντικός για την τελική επιλογή αγοράς ποδηλάτου είναι ο τύπος που θα επιλέξετε. Ο τύπος διαφέρει και αναλόγως της χρήσης που θέλετε να κάνετε, ενώ πέντε είναι οι βασικές κατηγορίες.

  1. Ποδήλατα πόλης: Τα ποδήλατα πόλης είναι πρακτικά για την άσφαλτο

    –αφού είναι πόλης–,ενώ διαθέτουν και πρακτικά πλεονεκτήματα, όπως καλαθάκια για τη μεταφορά αντικειμένων, κάθε είδους προστατευτικά, λασπωτήρες, πίσω σχάρα, πλαϊνό ποδαράκι, φώτα μπροστά και πίσω. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι το βάρος, λόγω των εξαρτημάτων που διαθέτουν. Σίγουρα όμως είναι ιδανικά για μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη.

  2. Υβριδικά ή αλλιώς trekking: Χρησιμοποιούνται για καθημερινή μετακίνηση στην πόλη και διαθέτουν μεγάλους τροχούς, κάνοντας την ποδηλασία άνετη. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ιδανικά και για μεγάλες αποστάσεις, ενώ τα λάστιχά τους είναι ανθεκτικά και για χωματόδρομους.
  3. Ποδήλατα βουνού ή αλλιώς MTB: Όπως άλλωστε προδίδει και η ονομασία τους, είναι ποδήλατα φτιαγμένα για χωματόδρομους και δύσκολα μονοπάτια, καθώς διαθέτουν φαρδιά χωμάτινα ελαστικά, αναρτήσεις και χωμάτινη γεωμετρία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι ακατάλληλα για την άσφαλτο,όμως σίγουρα δεν είναι και η πρώτη επιλογή γι’ αυτή τη χρήση.
  4. Ποδήλατα δρόμου:Με τα ποδήλατα δρόμου μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλη την πόλη με γρήγορη ταχύτητα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στην άσφαλτο.
  5. Σπαστά ποδήλατα: Ιδανικά ποδήλατα,καθώς μπορείτε να τα μεταφέρετε παντού απλώς διπλώνοντας τα. Έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα ποδήλατα ασφάλτου, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να τα φυλάξετε και στο διαμέρισμά σας εάν δεν έχετε χώρο ή δεν θέλετε να τα αφήνετε εκτεθειμένα στον δρόμο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις