Η Πεντέλη αποτελεί από μόνη της ένα μυστηριώδες όρος από τα αρχαία κιόλας χρόνια, αφού κάτοικοι της περιοχής και ερευνητές έχουν περιγράψει κατά καιρούς ανεξήγητα φαινόμενα και γεγονότα, όπως περίεργα φώτα και θορύβους, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πειράματα και μελέτες γεωφυσικού ενδιαφέροντος.
Δεν είναι τυχαίο που ο μεγαλύτερος θρύλος στον Ελλαδικό χώρο βρίσκεται στο Πεντελικό Όρος, και δεν είναι άλλος από το περιβόητο «Σπήλαιο του Νταβέλη». Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή και ας γνωρίσουμε καλύτερα την πολυσυζητημένη αυτή σπηλιά...
Αρχαία χρόνιαΤο «Σπήλαιο των Αμώμων», όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού και αποτελεί μέρος του αρχαίου λατομείου μαρμάρου από το οποίο και προήλθαν τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Παρθενώνα, του ναού του Ηφαίστου, των Προπυλαίων και αρκετών ακόμη μνημείων και ναών της κλασσικής αρχαιότητας.
Το ξακουστό αυτό σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τους λατόμους που έσκαβαν για να εξορύξουν το πολύτιμο μάρμαρο.
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια οι ιστορίες που ακούγονταν ήταν πολλές και προκαλούσαν... ανατριχίλα. Ξυλοκόποι, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Πεντέλης υποστήριζαν πως άκουγαν αλλόκοτες μουσικές, έβλεπαν φώτα που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν από πού έρχονταν, καθώς επίσης αγγέλους και φαντάσματα.
Από πού πήρε το σημερινό όνομά τηςΗ σπηλιά άλλαξε ονομασία σε «Σπήλαιο του Νταβέλη», όταν ο περιβόητος λήσταρχος Νταβέλης σύνδεσε με αυτήν το όνομά του, αφού - όπως φημολογείται - στα μέσα του 19ου αιώνα την χρησιμοποίησε ως κρησφύγετο.
Αυτό διότι είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα που οδηγούσαν στο παλάτι της αγαπημένης του Δούκισσας της Πλακεντίας, καθώς και άλλες δυνάμεις, φυσικές και μη, που τον βοηθούσαν στους σκοπούς του.
Ποιος ήταν ο ΝταβέληςΟ Χρήστος Νταβέλης (το πραγματικό του επίθετο ήταν Νάτσιος) γεννήθηκε το 1832 στο Στείρι Βοιωτίας. Μεγαλώνοντας, εντάχθηκε στην συμμορία που έδρασε σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα.
Έγινε γνωστός και αγαπητός στον κόσμο το 1855, λόγω της απαγωγής του Γάλλου αξιωματικού Μπερτό. Η πράξη αυτή προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, που του έδωσε το υπέρογκο, τότε, ποσό των 30.000 δρχ. σε χρυσό προκειμένου απελευθερωθεί ο λοχαγός.
Ο Νταβέλης πέθανε πολύ νέος σε ενέδρα κοντά στο χωριό Ζεμενό της Βοιωτίας το 1856.
Μυστηριώδη γεγονότα
Η είσοδος της σπηλιάς είναι εντυπωσιακή στην όψη, ωστόσο αυτό που την διακρίνει είναι μια ισχυρή μυρωδιά από όζον.
Μπαίνοντας κανείς μέσα, θα αντιληφθεί τις μεγάλες ανωμαλίες που υπάρχουν στο μαγνητικό πεδίο. Τα παραδείγματα πολλά, όπως το ότι αναβοσβήνουν φακοί χωρίς λόγο ή ανάβουν δίχως μπαταρίες, τα κενά μνήμης και οι κρίσεις πανικού που παρουσιάζουν επισκέπτες, τα εξωφρενικά νούμερα που δείχνουν διάφορα όργανα μετρήσεων...
Σύμφωνα με ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο της «Σπηλιάς του Νταβέλη», υπάρχουν σημεία κοντά στην σπηλιά όπου το ποσοστό της ραδιενέργειας σε έδαφος και αέρα είναι ελαφρώς ανεβασμένο σε σχέση με το κανονικό ποσοστό.
Κάτι που προξενεί την περιέργεια του κόσμου να επισκεφθεί το σπήλαιο προκειμένου να ανακαλύψουν από μόνοι τους τι πραγματικά συμβαίνει, είναι οι μαρτυρίες περαστικών και κατοίκων της Πεντέλης που ακούγονται από τις αρχές της δεκαετίας του '70 και αφορούν σε αδικαιολόγητους τοπικούς στροβίλους - ακόμη και ημέρες του καλοκαιριού -, κινούμενα φώτα που μπαινοβγαίνουν στην σπηλιά, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που υποστήριξαν ότι είδαν UFO να πετούν πάνω από την Πεντέλη.
Αυτήν την σφαίρα του μυστηρίου και του παραδόξου που έχει δημιουργηθεί γύρω από την σπηλιά του Πεντελικού Όρους, ήρθε να επιβεβαιώσει και να αναλύσει ο ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Μπαλανός μέσω του πολυσυζητημένου βιβλίου του «Το Αίνιγμα της Πεντέλης» (1982), μιλώντας - μεταξύ άλλων - για παράξενα φώτα, ανεμόσκαλες, σκιές κ.λπ. που εμφανίζονταν στο φιλμ των φωτογραφιών, χωρίς να υπήρχαν στην πραγματικότητα.
Μετά το 1990, το σπήλαιο άρχισε να χρησιμοποιείται για διάφορες μυστικιστικές τελετές, ενώ - όπως ομολόγησαν οι ίδιοι - χρησιμοποιήθηκε και από τους σατανιστές της Παλλήνης ως τόπος σατανιστικών τελετών.
Σύμβολα
Στους βράχους της σπηλιάς υπάρχουν σύμβολα τα οποία είναι είτε ζωγραφισμένα είτε χαραγμένα. Γύρω από αυτά υπάρχουν πολλοί μύθοι...
Κάτι που φημολογείται πολύ έντονα αφορά στο σκαλιστό αποτύπωμα μιας παλάμης, που όσο περνούν τα χρόνια μετακινείται από σημείο σε σημείο.
Σήμερα βρίσκεται στο αριστερό τοίχωμα του μυστηριώδους σπηλαίου, περίπου ένα μέτρο ψηλότερα από το έδαφος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες επισκεπτών, τα τελευταία 20 - 25 χρόνια έχει κατά ανεξήγητο τρόπο αλλάξει θέση τουλάχιστον τρεις φορές.
Το «Σπήλαιο Νταβέλη» σήμερα
Στην είσοδο της σπηλιάς βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες πρωτότυπης τεχνογραφίας (13ος αι.) και το ασκητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα με μεταβυζαντινά έργα.
Το 1977, τα δύο αυτά μνημεία, καθώς και το εσωτερικό του σπηλαίου, υπέστησαν ρηγματώσεις από τα έργα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην περιοχή τις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Ωστόσο, οι εκκλησίες σήμερα έχουν υποστυλωθεί και συντηρηθεί, ενώ οι τοιχογραφίες τους εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.
Το «Σπήλαιο Νταβέλη» καλύπτεται ακόμη και σήμερα από ένα «πέπλο» μυστηρίου, με τους γρίφους να παραμένουν άλυτοι.