Έκρυβαν 113 ψυχές σε σπηλιά στον Τσούτσουρα - Σήμερα η δίκη

Μνήμες από την πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων, η δράση του οποίου είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2017, μετά από “έφοδο” της ΕΛ.ΑΣ. σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι Ηρακλείου, αναμένεται να “ξυπνήσουν” στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Μάιο του 2018, οπότε και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχους τους 16 από τους 21 κατηγορούμενους. Οι 11 εξ αυτών είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ σημειώνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης άνω των 350 ετών σε 4 εκ των καταδικασθέντων!

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου 3 χρόνια: Κατά την αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει τότε χώρα, είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες - μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά - να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου του 2018 και είχε ολοκληρωθεί, μετά από πέντε συνολικά συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 16 κατηγορούμενους που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, οι πέντε ήταν Κρητικοί. Ο ένας εξ αυτών, ήταν, μάλιστα πρώην αστυνομικός. Σημειώνεται όμως ότι κανείς από τους πέντε Έλληνες δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί ανεστάλησαν.

Βαριές “καμπάνες”

Στις 25 Μαΐου του 2018, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους - μεταξύ άλλων - για τρεις κακουργηματικές πράξεις έναν Σύριο, έναν Ιρακινό και δύο Αφγανούς.

Οι συγκεκριμένοι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για διευκόλυνση εισόδου και εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και για μεταφορά από το εξωτερικό και παραλαβή από σημεία εισόδου, με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους-μέλους Ε.Ε. πολιτών τρίτων χωρών.

Στον 31χρονο Αφγανό επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 360 ετών και 10 μηνών, αλλά και χρηματική ποινή ύψους 1.075.300 ευρώ. Στον 30χρονο συμπατριώτη του επιβλήθηκε ποινή 360 ετών και 19 μηνών, και χρηματική ποινή 1.075.000 ευρώ. Στον 32χρονο άνδρα από τη Συρία το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 360 ετών και 10 μηνών, αλλά και χρηματική ποινή 1.075.300 ευρώ.

Εξάλλου, σε έναν 44χρονο από το Ιράκ επιβλήθηκε κάθειρξη 357 ετών και 10 μηνών και χρηματική ποινή 1.075.300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τους πέντε βασικούς κατηγορούμενους, που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης, έπεσε στα “μαλακά” - σε σχέση με τους υπόλοιπους τέσσερις - ένας επίσης 44χρονος Ιρακινός, ο οποίος καταδικάστηκε για δύο κακουργήματα: για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για διευκόλυνση εισόδου και εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών. Στον 44χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 2 μηνών και χρηματική ποινή 50.400 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι ήταν οι μόνοι καταδικασθέντες στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το δυσθεώρητο ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στους τέσσερις εξ αυτών, εκτιτέα ποινή κάθειρξης είναι τα 25 έτη.

Από εκεί και πέρα, το δικαστήριο έκρινε ένοχα άλλα 11 άτομα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι πέντε από τους έξι Κρητικούς που ήταν κατηγορούμενοι. Σε έναν 30χρονο Ηρακλειώτη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 2 μηνών, με τριετή αναστολή. Σε έναν 49χρονο Κρητικό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή. Στον 50χρονο πρώην αστυνομικό, ο οποίος καταδικάστηκε για δύο κακουργήματα (απλή συνέργεια στη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου και κατάχρηση εξουσίας), επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών, επίσης με τριετή αναστολή.

Εξάλλου, σε έναν 43χρονο Ηρακλειώτη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή, ενώ τέλος σε έναν 59χρονο Ηρακλειώτη επιβλήθηκε - επίσης - φυλάκιση τεσσάρων ετών. Στον τελευταίο η ποινή του “δοσοποιήθηκε” και μετατράπηκε προς 5 ευρώ ημερησίως.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους άλλους έξι αλλοδαπούς, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 6 χρόνια έως 6 χρόνια και δύο μήνες. Εξάλλου, το δικαστήριο απήλλαξε πλήρως πέντε από τους κατηγορούμενους. Πρόκειται για έναν 34χρονο από τη Συρία, έναν 31χρονο Αφγανό, έναν 41χρονο ομοεθνή του, μια 40χρονη από τη Βουλγαρία, καθώς κι έναν 29χρονο Ηρακλειώτη.

Πηγή: neakriti.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις