Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία – Πλημμύρισε το ανάκτορο στα Μάλια
Δύσκολες είναι οι τελευταίες μέρες για τους κατοίκους του Δήμου Χερσονήσου στην Κρήτη, λόγω της κακοκαιρίας που «σάρωσε» μεγάλο μέρος του νησιού. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου «άνοιξαν» οι ουρανοί, με το νερό να πέφτει για ώρες σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες, μετατρέποντας τη Χερσόνησο, τα Μάλια, τη Σταλίδα και την ευρύτερη περιοχή σε ποτάμι, με ορμητικούς χειμάρρους να απειλούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Οι καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και δρόμους ήταν πολύ μεγάλες. Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο και απότομο, που κινδύνευσαν άνθρωποι, οι οποίοι σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Στον Δήμο Χερσονήσου οι αρμόδιοι χρειάστηκε να επέμβουν τουλάχιστον σε οκτώ απεγκλωβισμούς.
Πλημμύρισε αρχαιολογικός χώροςΟ τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε στην περιοχή των Μαλίων προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στις αγροτικές εκτάσεις που περιβάλλουν το ανάκτορο. Παρόλο που η αρμόδια υπηρεσία είχε τοποθετήσει υπόγειο αγωγό παροχέτευσης των ομβρίων, τα ύδατα της βροχής έρρεαν, επί ώρα, με ορμή κατά μήκος της περίφραξης και εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η συνοικία των εργαστηρίων, που είναι υπόσκαφη.
Ο δήμαρχος της Χερσονήσου σε συνεργασία με την έφορο Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Β. Συθιακάκη έστειλαν εκσκαφικό μηχάνημα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τοποθετήθηκε πρόχειρο ανάχωμα, το οποίο όμως ελάχιστα κατάφερε να ανασχέσει την εισροή των υδάτων.
Αυτοψία στο ανάκτορο
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι επικάθησε στα δάπεδα παχύ στρώμα λάσπης, το οποίο θα απομακρυνθεί από τους συντηρητές όταν στεγνώσει. Τότε θα είναι εφικτή η συνολικότερη αποτίμηση της κατάστασης των επιχρισμάτων. Οι μηχανικοί και συντηρητές της Εφορείας θα συντάξουν λεπτομερείς τεχνικές εκθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το υπουργείο Πολιτισμού, από την πλευρά του, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταρρεύσεις τοίχων ή άλλες σοβαρές καταστροφές».
Σε δηλώσεις προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ύστερα από την επικοινωνία της με την αρμόδια έφορο. «Μετά τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σε διάστημα ενός μηνός τον αρχαιολογικό χώρο στα Μάλια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα μελετήσουν την κατασκευή ενός εκτεταμένου, σωστά σχεδιασμένου, αποστραγγιστικού δικτύου σε συνδυασμό με περιμετρικά τοιχία για τη συγκράτηση των ομβρίων γύρω από τα υπόσκαφα. Επειδή η άσφαλτος βρίσκεται σε υψηλότερη στάθμη από τον αρχαιολογικό χώρο, οι υπηρεσίες θα συνεργαστούν με τον Δήμο Χερσονήσου για την κατασκευή ενός αποστραγγιστικού δικτύου κατά μήκος της δημοτικής οδού, όπως και τοιχίο προστασίας του αρχαιολογικού χώρου», τόνισε.
Τις επόμενες μέρες η κ. Μενδώνη θα επισκεφθεί τα Μάλια, ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης να βρεθούν οι λύσεις για τα όμβρια και για την πυροπροστασία στον αρχαιολογικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί πως το ανάκτορο των Μαλίων συγκαταλέγεται στη λίστα με τα έξι ανάκτορα που είναι υποψήφια για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΚρήτηςΓια το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τον Δήμο Χερσονήσου μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Δείτε το βίντεοΣτο κυβερνητικό κλιμάκιο μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης.
Από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Μανόλης Παραβολιδάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης και ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μιχάλης Σαμονάκης.