Δήμος Χερσονήσου - Η επόμενη μέρα: Μεγάλες οι καταστροφές

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις από την σφοδρότητα του φαινομένου

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα σήμερα σε κάθε γωνιά του δήμου Χερσονήσου όπου για τρίτη φορά σε λιγότερο από 20 ημέρες βρέθηκε στο «στόχαστρο» σφοδρής κακοκαιρίας. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και ο μεγάλος όγκος νερού που «έπεσε» σε διάστημα ωρών πλημμύρισε ολόκληρες περιοχές και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι της περιοχής καθώς τα πρωτοφανή φαινόμενα κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής. Όπως φαίνεται από τα σημάδια σε τοίχο πλημμυρισμένης οικίας, το ύψος του νερού έφτασε περίπου τα δύο μέτρα, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε καταστήματα, επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες όπως και σοβαρές απώλειες στο ζωϊκό κεφάλαιο.

Τεράστιες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο όπου οι δρόμοι «χάθηκαν» κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις έως και σε σημεία του ΒΟΑΚ. Μπουλντόζες και ειδικά συνεργεία επιχείρησαν στην περιοχή για να απομακρύνουν τα υλικά και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ιδιαίτερα σε σημεία που έχει αποκοπεί ολοκληρωτικά η πρόσβαση.

dromoi potamia epeita apo tin entoni vrochoptosi

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μανίας του φαινόμενου, ο δρόμος στις Κάτω Γούβες όπου έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα και την υπερχείλιση του ποταμού, ο δρόμος έγινε ένα με την θάλασσα. Παρόμοιες εικόνες έχουν καταγραφεί και στις Γούρνες, την Ανάληψη, την Χερσόνησο και τα Μάλια όπου δεκάδες Ι.Χ παρασύρθηκαν και κατέληξαν στη θάλασσα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να λαμβάνει εχθές περισσότερες από 230 κλήσεις.

iperxilise to potami stin kato gouves

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο που κατέγραψε με drone ο κ. Σωμαράς:

Σε δήλωση του στην «kedenews», ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλογου Χερσονήσου κ. Λευτέρης Τρευλάκης ανέφερε:

«Σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, ο Δήμος Χερσονήσου βίωσε για τρίτη φορά πρωτόγνωρα, έντονα καιρικά φαινόμενα. Από εδώ και πέρα, ευελπιστούμε ο δήμος και η πολιτεία να μπορέσουν να κάνουν σύντομα τις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη στους πληγέντες.

Ως Εμπορικός Σύλλογος, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να υπολογίσουμε το μέγεθος των ζημιών σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Περιοχές όμως όπως η Σταλίδα, η Ανάληψη, τα Μάλια,  και η Χερσόνησος όπως και κάποιες περιοχές στις Γούβες έχουν σοβαρά προβλήματα στα καταστήματα τους.

Εμείς από την πλευρά μας, θα προβούμε στις απαραίτητες ενημερώσεις στους εμπόρους και επιχειρηματίες της περιοχής για να μπορέσουν να δηλώσουν τις ζημιές στον Εμπορικό Σύλλογο για να ακολουθήσουμε την σχετική διαδικασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και να οριστεί πραγματογνώμονας για τον απολογισμό των ζημιών».

Αυτοψία στους οικισμούς του δήμου Χερσονήσου πραγματοποίησε εχθές αμέσως μόλις κατέστη δυνατό, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη και τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Μανόλη Παραβολιδάκη.

Image removed.

 

Image removed.

Ενώ σήμερα το πρωί έλαβε χώρα σύσκεψη με εκπροσώπους της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια Κρήτης όπου συμμετείχαν, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Κραγιάννης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης. Εκτός από τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μιχάλης Σαμωνάκης και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης καθώς οι περιοχές τους έχουν πληγεί ανάλογα τις προηγούμενες ημέρες.

kivernitiko klimakio gia autopsia stin perioxi

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος μίλησε στην «kedenews» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μετά την χθεσινή μέρα όπου τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα και κύριο μας μέλημα ήταν η διάσωση των ανθρώπινων ζωών και όσο μπορούσαμε η διαφύλαξη των περιουσιών, σήμερα είχαμε μια ηπιότερη μέρα, χωρίς βροχή. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να ανασυνταχθούμε και να πραγματοποιήσουμε μια πρώτη αυτοψία.

Βρήκαμε πάρα πολλές ζημιές σε κατοικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις, δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους και στη θάλασσα που είχαν παρασυρθεί. Επίσης, μεγάλες ζημιές στις δημόσιες υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης, άδρευσης και αποχέτευσης όπως και το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Image removed.

Έπειτα από την σφοδρότητα του φαινομένου, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα. Εχθές είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, ενώ στην περιοχή βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη.

Σήμερα με το Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές από τις Γούρνες έως τα Μάλια. Εκείνο που πρόκειται να γίνει είναι η επανακύρηξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το μοντέλο της Καρδίτσας λόγω των τεράστιων συνεπειών από την θεομηνία.

Παρων ήταν και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος από τον οποίο αιτηθήκαμε την πλήρη αποζημίωση του συνόλου της πληγείσας αγροτικής παραγωγής, ακόμα και εκείνης που δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ, λόγω της πολύ κακής οικονομικής συγκυρίας καθώς ο τουρισμός λόγω της πανδημίας δεν δούλεψε στο δήμο Χερσονήσου και οι παραγωγοί ήλπιζαν σε μια καλή παραγωγή για να συμπληρώσουν τα εισοδήματα τους.

Τα αιτήματα μας έγιναν αποδεκτά στο σύνολο τους και αύριο θα έχουμε πληροφορίες για την επανακήρυξη του δήμου.Στην ερώτηση μας για μια πρώτη εκτίμηση του αριθμού των επιχειρήσεων και των κατοικιών που έχουν πληγεί, ο κ. Σέγκος ανέφερε:

«Δεν έχουμε ακόμα ακριβή αριθμό, όμως μιλάμε για πάνω 100 και πλέον σπίτια και τον ίδιο αριθμό επιχειρήσεων. Οι πολίτες είναι σαστιμένοι καθώς προσπαθούν να δουν που θα μείνουν και να περισώσουν ότι μπορούν από τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους.

Τις επόμενες 15 ημέρες όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους θα καταθέτουν αιτήσεις σε τριμελή επιτροπή του δήμου προκειμένου να γίνει αυτοψία και να προχωρήσουν στις αποζημιώσεις.

Για ζημίες σε επιχειρήσεις οι αιτήσεις θα κατατίθενται στην Περιφέρεια ενώ για την αγροτική παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ καθώς ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι ανταποκριτές του στον δήμο Χερσονήσου».

Περισσότερα σε Ειδήσεις