Την ένταξη έργων, που αφορούν στην Κρήτη, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
Η παρέμβαση του κ. Θεοδωρικάκου κινήθηκε σε τρεις άξονες:1. Ζήτησε από τους Δημάρχους να συμβάλλουν μεθοδικά και με αυστηρότητα στην εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.
2. Τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο.
3. Ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΣ επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με στόχο να συμβάλλει, καθοριστικά, στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, πως στις αρχές του νέου έτους θα έχουν συγκροτηθεί τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στην Κρήτη, ώστε να διευκολυνθούν οι Δήμοι της Περιφέρειας στην υλοποίηση των έργων, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
«Σε αυτή τη δύσκολη φάση του κορονοϊού θέλουμε να είναι, απολύτως, ξεκάθαρο ότι αυτό που κάνουμε είναι να επιταχύνουμε την εφαρμογή του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία, απολύτως, καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους Δημάρχους.
Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα και η Αυτοδιοίκηση είναι, όπως έχει αποδειχθεί από την περίοδο της καραντίνας του Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου, ένας παράγοντας που μπορεί να παίξει πολύ θετικό και πολύ καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όλων όσοι έχουν ανάγκη, γιατί εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης διαρκή, καθημερινή συνεργασία, κοινό σχέδιο, κοινούς ελέγχους, αυστηροποίηση των ελέγχων, αλληλεγγύη και από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν για την Αυτοδιοίκηση.
Τα επτά έργα στην Κρήτη που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:1. Βιοκλιματικός εκσυγχρονισμός και αλλαγή χρήσης διώροφου κτιρίου νομίμως υφιστάμενου, από αποθήκη σε κτίριο πολιτισμού, ύψους 3.100.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Μαλεβιζίου)
2. Αναβάθμιση - Επέκταση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Χερσονήσου, ύψους 4.995.819,40 εκατ. ευρώ (ΔΕΥΑ Χερσονήσου)
3. Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Ανωγείων (Ανακατασκευή - Βελτίωση - Τριτοβάθμια Επεξεργασία και Σύστημα Διάθεσης Εκροών), ύψους 1.800.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Ανωγείων)
4. Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Γ. Αρκαδίου, ύψους 115.397,60 ευρώ (Δήμος Σητείας)
5. Ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης, ύψους 3.604.375,20 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνης)
6. Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Κισσάμου, ύψους 868.000 ευρώ (Δήμος Κισσάμου)
7. Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής - Ωδείου Δήμου Ρεθύμνης, ύψους 1.273.978,57 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνης)