fbpx
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Αποστολή της Kedenews στο Ηράκλειο: Έργα 152 εκατ. ευρώ στο «Αντώνης Τρίτσης»...

Αποστολή της Kedenews στο Ηράκλειο: Έργα 152 εκατ. ευρώ στο «Αντώνης Τρίτσης» για την Κρήτη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ KEDENEWS ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Έργα 152 εκατ. ευρώ απο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Κρήτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Εύα Μπαϊρακτάρη, Κατερίνα Θανάση, Μιχάλης Κουφαλιτάκης, Νατάσσα Βουδούρη

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Γιάννης Βαρνάς

Η δημοσιογραφική ομάδα της kedenews βρέθηκε τη Δευτέρα 3/8 στο Ηράκλειο της Κρήτης με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Πολλά τα γνωστά ονόματα της αυτοδιοίκησης της Κρήτης έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση για να μπορέσουν μεταξύ άλλων να συνομιλήσουν για λίγη ώρα με τον υπουργό και να του θέσουν ερωτήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τις πόλεις τις οποίες εκπροσωπούν.

Θεοδωρικάκος: Οι Δήμοι με την ίδια πειθαρχία και επιμονή μπορούν να βοηθήσουν και στο δεύτερο κύμα αντιμετώπισης του κορονοϊού – Ενωμένοι και με εθνική στρατηγική αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα”

Δύο μηνύματα έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, από την Κρήτη, όπου έγινε η παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο εντάχθηκαν 49 έργα, προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ, για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ για να εξασφαλισθεί η καλύτερη απορροφητικότητα ανακοίνωσε την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

Πρώτον, κάλεσε τους Δημάρχους του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας να συμβάλουν και πάλι, αποφασιστικά, στην τήρηση των μέτρων που εμποδίζουν την διασπορά του κορονοϊού. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και ζήτησε από τους Δημάρχους με την ίδια επιμονή και πειθαρχία που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα να συμβάλουν και τώρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία.

Ο υπουργός κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο

Δεύτερον, με δεδομένο ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχισθεί,
ζήτησε να συμβάλουν στη διασφάλιση της ενότητας. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με βιώσιμο τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια εθνική στρατηγική, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, χαρακτηρίζοντας πράξη βαρβαρότητας την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που προκάλεσε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

Μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε, ότι η Κρήτη μπορεί να μετατραπεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή, στηριζόμενη στη δημιουργία υποδομών σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές βελτίωσης της ποιότητας ζωής (ύδρευση, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.), που εκ των πραγμάτων δρουν υποστηρικτικά και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις διαφορές του «Αντώνης Τρίτσης» από το «Φιλόδημος Ι», τόνισε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το σημερινό πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα διέθετε 134 εκατ. ευρώ για έργα 1,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αξιολόγηση των έργων, καθώς στην ειδική επιτροπή συμμετέχει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να μη μείνει κανένας Δήμος της Κρήτης, αλλά και της χώρας, που να μη μετάσχει στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για το λόγο αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των αδύναμων Δήμων με το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό, αλλά και με χρήματα για μελέτες, αφού στο Πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόσκληση 100 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά, για χρηματοδότηση μελετών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε και για την αλλαγή του ν.4412, με στόχο να διευρυνθούν τα όρια των απ’ ευθείας αναθέσεων. Όπως είπε, για το θέμα αυτό έχει, ήδη, συνεννοηθεί με τον υπουργό Υποδομών, κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, και τις επόμενες ημέρες θα έχει αντίστοιχα επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Σε ό,τι αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, επισήμανε ότι, ήδη, έχει γίνει χρήση του μέτρου από περισσότερους από 600.000 πολίτες, με αποτέλεσμα μια σχέση ενοχής να μετατρέπεται σε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση πέραν της 31ης Αυγούστου 2020.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πολιτικός θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλο θεσμό και για το λόγο αυτό, σημείωσε ότι μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Δήμων και Περιφερειών, θα υπάρξει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και μεταφορά πόρων και προσωπικού.

Προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», υπό την προϋπόθεση να αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία που αποτελεί μεγάλο και πάγιο πρόβλημα. «Ήλθε η ώρα να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να αναμετρηθούμε, αλλά για να δημιουργήσουμε συνέργειες. Συνεργασίες, που θα προσφέρουν στο τόπο κατάλληλες υποδομές για μια δίκαιη, βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη που θα δώσε διεξόδους στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία», είπε ο κ. Κουράκης.

Έθεσε, επίσης, θέματα που αφορούν στην ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με προσωπικό, την πιο δίκαιη και όχι οριζόντια κατανομή οικονομικής βοήθειας, την κατανομή των ΚΑΠ με νέα κριτήρια, την παράταση του Προγράμματος «Αξία», την τροποποίηση του ν.4412, την καταγραφή και στη συνέχεια απόδοση των παρακρατηθέντων, λόγω μνημονίων, πόρων των ΟΤΑ, την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, τόνισε ότι ξεπερνούν κάθε φαντασία και υπογράμμισε ότι ο αγώνας για μη επέκταση του ιού «δεν είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι ένας μαραθώνιος για να αλλάξουμε τα πάντα». Όπως είπε, για να υλοποιηθεί αυτή η αναγκαιότητα απαιτείται σαφής προσδιορισμός των προτεραιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, την οποία χαρακτήρισε «βατήρα» για να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, αλλά και «αντίβαρο» στο απρόσωπο κράτος.

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να γίνουν οι φορείς υλοποίησης του νέου εθνικού στόχου για ανάπτυξη και κάλεσε όλους να αποσυνδέσουν το στόχο αυτό από πελατειακές σχέσεις και αχρείαστους τοπικισμούς.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαος Μποκέας, επισήμανε ότι σήμερα, λόγω των συνθηκών, οι Δήμοι επιζητούν τη στήριξη του κράτους περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Αναφέρθηκε σε προβλήματα της περιοχής, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα, όπως η ανάγκη αλλαγής του ν.4412 και τόνισε ότι οι Δήμοι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού μέλλοντος της χώρας.

Αναφερόμενος στα γενικά πολιτικά ζητήματα της χώρας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε, μεταξύ άλλων:

«Είναι ξεχωριστή η χαρά για εμένα, κάθε φορά που μου δίνεται η
δυνατότητα -έστω και για λίγο- να βρίσκομαι στο ωραιότερο μέρος της Ελλάδας. Όσο κι αν έχει υπάρξει κρίση τη δεκαετία που περάσαμε, όσο κι αν το χειμώνα που πέρασε δοκιμαστήκαμε, όσο κι αν έχουμε θέματα και προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, η Κρήτη δεν παύει να είναι ένα  πανέμορφο μέρος, γεμάτο με τη μοναδική ιστορία, που η ιστορία της έχει κατακλύσει την ελληνική ιστορία.

Έχετε το μοναδικό προνόμιο να έχετε τέσσερις Πρωθυπουργούς της πατρίδας μας από εδώ πέρα. Και, βεβαίως, έχετε και την τύχη, σήμερα, να έχετε Πρωθυπουργό από τον τόπο σας. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ασφαλώς δεν αδικεί καμία περιοχή της Ελλάδας, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να μην κρύβει την ιδιαίτερη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη” είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Πιστεύω, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο ισχυρότερος πολιτικός θεσμός που είναι κοντά στους πολίτες, που έχει άμεση δυνατότητα αντιμετώπισης των θεμάτων των πολιτών. Είναι ένας θεσμός, στον οποίο όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να είμαστε με τον καλύτερο τρόπο πιο δημιουργικοί».

Πριν από την εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό, Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβό, Βιάννου, κ. Μηνά Σταυρακάκη, Μινώα Πεδιάδας, κ. Μανώλη Φραγκάκη, Κισσάμου, κ. Γιώργο Μυλωνάκη, καθώς επίσης και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, αλλά και με τα προεδρεία των ΝΟΔΕ Λασιθίου και Ηρακλείου.

Πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που μίλησαν στο φωτογραφικό φακό της kedenews και στους δημοσιογράφους της, τόσο για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όσο και για προβλήματα του τόπου τους.

Οι περισσότεροι μας εξέφρασαν την βαθιά τους επιθυμία να πραγματοποιηθούν όσο το γρηγορότερο και με τη μεγαλύτερη συνέπεια όλα όσα προβλέπει το ελπιδοφόρο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πολλοί έκαναν λόγο για μια αναβαθμισμένη συνέχεια του «Φιλόδημος» και δήλωσαν ότι θα οι Κρητικοί αναμένουν με μεγάλη χαρά τις ανακοινώσεις του υπουργού.

Γιάννης Στεφανάκης: Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου

Ο Γιάννης Στεφανάκης, δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου με το δημοσιογράφο της kedenews Μιχάλη Κουφαλιτάκη

“Το “Αντώνης Τρίτσης” δείχνει πως είναι ένα ιδιαίτερο και ελπιδοφόρο αναπτυξιακό πρόγραμμα και ένα πραγματικό εργαλείο βοήθειας για τους αυτοδιοικητικούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και διότι ο υπουργός αφουγκράζεται τους Δημάρχους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη έχει προβλέψει να μετέχουμε σε επιτροπές του προγράμματος. Όμως για να υλοποιηθεί αυτό θα χρειαστούμε τεχνικό προσωπικό, ιδιαίτερα μηχανικών. Είναι ένα καθολικό αίτημα των Δήμων της Ελλάδος το οποίο περιμένουμε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση.
Ένα από τα έργα που θέλουμε να εντάξουμε αφορά είναι τα αποχετευτικά δίκτυα και τη βιολογικής επεξεργασίας λημμάτων, καθώς έχουμε ιδιαίτερο έλλειμμα σε αυτά και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του Δήμου, το Τζερμιάδο. Επίσης πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, χώροι πολιτισμού, όπως το μυθολογικό σπήλαιο γέννησης του Δία και οι αναπλάσεις των περιοχών αυτών είναι σε προτεραιότητα” ανέφερε στο Μιχάλη Κουφαλιτάκη ο δήμαρχος.

Γιάννης Σέγκος Δήμαρχος Χερσονήσου

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος μιλά στo kedenews

”Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Εκτιμούμε ότι με τη δέουσα σοβαρότητα και την υποβολή των προτάσεων που έχουμε ανάγκη ως τοπικές κοινωνίες, θα καταφέρουμε να χρηματοδοτηθούμε. Βέβαια υπάρχουν σημαντικά θέματα, όσον αφορά τη δημιουργία των μελετών, λόγω του προβλήματος προσωπικού και τις υποστελέχωσης που υπάρχει στις δημοτικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση ότι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε.

Όσον αφορά ευρύτερα θέματα του Δήμου, η τουριστική χρόνια λόγω της πανδημίας δε θα βοηθήσει στον προϋπολογισμό μας. Εκτιμούμε ότι το ΥΠ.ΕΣ, όχι πλέον με οριζόντιο, αλλά με το κατά περίπτωση τρόπο, θα πρέπει να στηρίξει τους Δήμους γιατί πρέπει να γίνει αυτό, ούτως ώστε οι δήμοι ως ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, να καταφέρει, σε αυτό το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες. Σε ερώτηση για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών και την αναπτυξιακή δυνατότητα του χώρου ο δήμαρχος δήλωσε: “Εκκρεμεί και είναι σημαντική η δυνατότητα παραχώρησης 72 στρεμμάτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ στο Δήμο Χερσονήσου. Είναι το κομμάτι νότια του θαλασσόκοσμου, εκεί που στεγάζεται το ενυδρείο Κρήτης, το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στο όραμα ανάπτυξης του Δήμου, δημιουργώντας τις υποδομές, για αθλητικές υποδομές, σχολικές δομές και δομές πολιτισμού που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Εκτιμούμε ότι και σε αυτό το θέμα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αίσια έκβαση καθώς αυτά τα 72 στρέμματα θα βοηθήσουν πάρα πολύ την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου”.

Σταύρος Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αφού ξεφύλλισε την εφημερίδα kedenews συνομιλεί με τη δημοσιογράφο του μέσου Κατερίνα Θανάση

Το «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα, το οποίο είναι και συνεχιστής του «Φιλόδημος». Θεωρώ μέσα από την συνεργασία και την συνεργεία όλων των φορέων, αλλά και με τη βοήθεια του υπουργείου θα μπορούν, να γίνουν πολλά σημαντικά έργα στο νησί μας. Ήδη απ’ ότι γνωρίζω η Κρήτη είναι πρώτη από τις συγκρίσεις και τις χρηματοδοτήσεις και θεωρώ, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πάντα με την συνεργασία όλων των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια σε όλους και καλή επιτυχία σ’ αυτό το πρόγραμμα» δήλωσε αποκλειστικά στην kedenews και στην Κατερίνα Θανάση, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Σωκράτης Κεφαλογιάννης: Δήμαρχος Ανωγείων

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων

“Ως πρόεδρος της επιτροπής ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ, όπου έχω την τιμή να ηγούμαι, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και οι πρόνοιες που έχει βάλει είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για εμάς τους μικρούς, ορεινούς Δήμους. Το πρόγραμμα έρχεται να χρηματοδοτήσει, όχι μόνο τα έργα αλλά και τις μελέτες. Επιπλέον θα χρηματοδοτήσει την επίβλεψη των έργων αυτών με 1,5 τοις εκατό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εμείς οι μικροί δήμοι να τύχουμε σημαντικών παρεμβάσεων αλλά και κυρίως το παραγόμενο έργο να είναι ποιοτικά πολύ καλό αφού θα έχει τη χρηματοδότηση με την επίβλεψη του. Η δυνατότητα για να κατατεθούν προτάσεις υπάρχει και βάσει της τεχνικής στήριξης η οποία παρέχεται από τους μηχανικούς, από το μητρώο της ΕΕΤΑΔ, το οποίο θα πληρώσει το ίδιο το Υπουργείο και μέσω της χρηματοδότησης μελετών ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για κάθε Δήμο. Το κυριότερο έργο που θέλουμε να εντάξουμε είναι ένα νέο σχολείο, ένα νέο γυμνάσιο-λύκειο” δήλωσε στο Μιχάλη Κουφαλιτάκη ο δήμαρχος.

Βασίλης Λαμπρινός: Δήμαρχος Ηρακλείου

Ο Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου

«Όταν χρηματοδοτούνται έργα που θα γίνουν στους δήμους της χώρας και μάλιστα με το σεβαστό ποσό, το οποίο αφορά στο πρόγραμμα ‘‘Αντώνης Τρίτσης’’ τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό βαίνει προς τη θετική κατεύθυνση και θα οδηγήσει σε μια αναζωογόνηση της σφοδρά πληττόμενης οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού» δήλωσε αποκλειστικά στην εφημερίδα kedenews και στην Κατερίνα Θανάση, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Γιάννης Μαλανδράκης: Δήμαρχος Πλατανιά

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης

«Το πρόγραμμα ΄΄Αντώνης Τρίτσης΄΄ είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διαθέτει πάρα πολλούς άξονες, οι οποίοι όλοι -ειδικά- για τους περιφερειακούς δήμους έχουν μεγάλη σημασία, όπως είναι ύδρευση, τα ενεργειακά και η οδοποιία. Για μας συγκεκριμένα έχει μεγάλη σημασία γιατί ήδη στα 20 μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας, τρία έργα είναι ενός δήμου περιφερειακού, όπως ο δήμος Πλατανιάς. Είναι ένα έργο αντιπλημμυρικό 11 εκατομμύρια που υλοποιείται, είναι ένας νέος βιολογικός στην ουσία 8,5 εκατομμύρια και ένα έργο ύδρευσης πάνω από τρία εκατομμύρια. Αυτά τα έργα έχουν γίνει γέφυρα από το «Φιλόδημος» με εξασφαλισμένη πίστωση στο «Αντώνης Τρίτσης» και περιμένουμε τον υπουργό να δούμε τις διαδικασίες που αφορούν τους καινούριους άξονες, οι οποίοι σημειώνω πως σε περιφερειακό επίπεδο είναι πάρα πολύ σημαντικοί» δήλωσε αποκλειστικά στην kedenews και στην Κατερίνα Θανάση, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Παναγιώτης Σημανδηράκης: Δήμαρχος Χανίων

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης με την αρχισυντάκτρια του kedenews, Εύα Μπαϊρακτάρη

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει και να σηματοδοτήσει τόσο στο κομμάτι των κατασκευών αλλά και στο κομμάτι εξέλιξης ωρίμανσης των μελετών. Και στα 3 βασικά επίπεδα και στο κομμάτι της ύδρευσης και της αποχέτευσης και στο κομμάτι της αστικής αναζωογόνησης όσο και στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας το οποίο είναι βασικό ζήτημα όσο αφορά την αντισεισμική θωράκιση των δημοσίων κτηρίων. Βλέπουμε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για να μπορέσουμε να κλείσουμε χώρους για να ικανοποιήσουμε αυτές τις μεγάλες ανάγκες.

Άρα περιμένουμε την εξειδίκευση των διαδικασιών στην σημερινή συνάντηση. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δήμους θα αξιοποιηθεί όχι στην λογική της αύξησης της απορροφητικότητας αλλά στην λογική της μεγιστοποίησης του οφέλους και της ανταποδοτικότητας προς τους πολίτες.

Είμαστε βέβαια λίγο επιφυλακτικοί λόγο γραφειοκρατικών διαδικασιών και κυρίως λόγο της υποστελέχωσης που υπάρχει στις δικιές μας υπηρεσίες και όχι τόσο λόγω κορονοϊού. Πρέπει να δούμε πως θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες συνεργασίας. Το κρίσιμο είναι λοιπόν η υποστελέχωση και η αδυναμία λόγο των γραφειοκρατικών διαδικασιών για να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες. Τα Χανιά παρέχουν φυσική ομορφιά και τοπίο, ανθοκομική πλούσια ιστορία και την δική της κουλτούρα. Έτσι και φέτος αφετηρία του κόσμου μπορούν και επιτρέπουν να προταθούν τα Χανιά ως σημαντικός τόπος τουρισμού” ανέφερε ο δήμαρχος στην αρχισυντάκτρια του kedenews, Εύα Μπαϊρακτάρη.

Αντώνης Ζερβός: Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Η Κατερίνα Θανάση με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβό

«Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι η μοναδική δυνατότητα σήμερα στους δήμους για να προχωρήσουν μια σειρά έργων, μετά από τις μεγάλες καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσειων λόγω μνημονίων. Νομίζω είναι ένα σημαντικό βήμα και ελπίζουμε η χρηματοδότηση να κυλήσει κανονικά, έτσι ώστε τα έργα τα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε στην kedenews, o δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός.

Γιώργος Σισαμάκης: Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης μιλά για τα οφέλη του “Αντώνης Τρίτσης” στη Νατάσσα Βουδούρη

“Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα και ο προκλήσεις που περιμένουμε για την αυτοδιοίκηση. Κρίσιμο σε αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή οι δημόσιες επενδύσεις και δημόσιο χρήμα να πέφτει στην αγορά. Μας ενδιαφέρει αυτοί οι πόροι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει κάνει πολλές ενέργειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έχει βραβευτεί πάρα πολλές φορές, είναι από αποτέλεσμα επίμονης διαδικασίας. Σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους και αυτούς τους του Αντώνη Τρίτση, να καταθέσουμε ένα ολοκληρομένο σχέδιο για να αναδείξουμε της υποδομές της πόλης του μέλλοντος. Θέλουμε να παραδώσουμε όλη την ψηφιακή υποδομή (έξυπνο παρκινγκ, φανάρια κλπ) και να την κάνουμε πράξη”, δήλωσε αποκλειστικά στην kedenews και στην Νατάσσα Βουδούρη, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης.

Γιώργος Μαρινάκης: Δήμαρχος Ρεθύμνου

“Περιμένουμε ο Αύγουστος να είναι καλύτερος και αυτό οφείλεται στο υγειονομικό θέμα. Αυτή η χρονιά θα είναι η προετοιμασία για την επόμενη. Περιμένουμε αν υπάρχει υγειονομική απάντηση κάτι το οποίο θα αποδεσμεύσει την απελευθέρωση στον κόσμο. Μέχρι τότε πρέπει και εμείς να δείξουμε πειθαρχία. Ο καλός και ποιοτικός τουρισμός δεν έχει έρθει.”

Γρηγόρης Νικολιδάκης, δήμαρχος Φαιστού

Ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης

“Το πρόγραμμα γενικά είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση. Το πρόβλημα όμως για τους μικρούς δήμους είναι η στελέχωση των υπηρεσιών μας, για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα. Άρα λοιπόν άμεσα εμείς ζητάμε τη βοήθεια μέσω του προγράμματος ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μελέτες. Οι περιφερειακοί Δήμοι, οι οποίοι μετά την κινητικότητα έχουν υποστελεχωθεί.
Η τεχνική μας υπηρεσία έχει ελάχιστο προσωπικό. Αν δεν υπάρξει σοβαρή χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες μελέτες και να βρεθεί ένας τρόπος να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε και παρακολουθήσουμε τα έργα αυτά τότε δυστυχώς οι μικροί δήμοι -παρόλο που το πρόγραμμα είναι σε μια θετική κατεύθυνση- δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ