Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για την ανακούφιση των κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία του κορoνοϊού προχώρησε στην έγκριση της προδημοσίευσης της πρώτης πρόσκλησης για τη δράση του Μέτρου 3.1.9 «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ Covid-19» του ΕΠΑΛΘ 2014-2020.
Υπαγόμενες Πράξεις1. Στόχος των ενισχυόμενων Πράξεων είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της προσωρινής παύσης της δραστηριότητας των αλιευτικών σκαφών, ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της νόσου COVID-19.
2. H οικονομική ενίσχυση χορηγείται για την προσωρινή παύση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ηςΜαρτίου και μέχρι την ημερομηνία που θα καθοριστεί στην Πρόσκληση.
3. Η στήριξη δύναται να χορηγείται για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών για κάθε σκάφος.
4. Οι Πράξεις δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση όταν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση και χρηματοδοτούνται από άλλο Ενωσιακό ή Εθνικό πρόγραμμα (deminimis) για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης.
Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις1. Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της Δράσης (δ) του Μέτρου 3.1.9 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογημένα ή λεμβολογημένα /εγγεγραμμένα σε ΒΕΜΣ ως ενεργά σκάφη, φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) και έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα, για τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
2. Τα σκάφη που προβαίνουν σε προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους θα πρέπει:
(α) Να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια /ΒΕΜΣ και καταχωρημένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για τον επανέλεγχο των ναυπηγικών χαρακτηριστικών του σκάφους και τη διόρθωση των σφαλμάτων.
(β) Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια και ειδική άδεια αλίευσης (εφόσον απαιτείται) σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη, όσο και κατά καθ’ όλη την περίοδο που αιτούνται ενίσχυση για την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους.
(γ) Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
3. Οι ενισχύσεις παρέχονται σε Δικαιούχους που:
(α) συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έως γ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 και συνυποβάλλουν ενυπόγραφη δήλωση, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, (Υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης).
(β) δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα (deminimis) ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης.
(γ) τα σκάφη τους έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα για τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Ύψος ενίσχυσης1. Η Δράση (δ) του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της Πράξης.
2. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει του παρακάτω πίνακα:
Η ανωτέρω μεθοδολογία υπολογισμού των αποζημιώσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από τη χορήγηση σχετικής σύμφωνης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
3. Η διάρκεια της προσωρινής παύσης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ημερών που το σκάφος δεν άσκησε αλιευτική δραστηριότητα, στο οποίο δεν προσμετρούνται τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ισχύουν απαγορεύσεις διενέργειας της αλιείας