Η ίδρυση του σωματείου έρχεται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τη δήλωση του Αλέξη Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «δεν έχει όρεξη για δουλειά όποιος κάνει διδακτορικό». Βέβαια, οι διεργασίες για τη δημιουργία του συγκεκριμένου σωματείου φτάνουν τον ενάμισι χρόνο. Να θυμίσουμε ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του μετά την κατακραυγή που υπήρξε.
Το kedenews.gr απευθύνθηκε σε δύο υποψήφιους διδάκτορες, τη Μυρτώ Μαργέλη και τον Στάθη Αβραμιώτη, που συμμετείχαν στις διαδικασίες συγκρότησης του σωματείου, για να γράψουν για το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Μυρτώ Μαργέλη, γιατρός και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Tο Σάββατο 15/5 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση και ψηφίστηκε το καταστατικό του νέου “Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”, με συμμετοχή από σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αθηνάς (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΓΠΑ, ΟΠΑ, Πάντειο, ΠΑΠΕΙ, ΠΑΔΑ, Δημόκριτο, Φλέμινγκ, Παστέρ, ΕΛΚΕΘΕ, Αθηνά, ΕΚΚΕ, ΙΙΒΕΑΑ, ΕΙΕ) αλλά και από τα αντίστοιχα ιδρύματα σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Η σύσταση του σωματείου ήταν το αποτέλεσμα συνελεύσεων και ανοιχτών συζητήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και 1.5 χρόνο, με αιχμή την ανάγκη για αναγνώριση του εργασιακού κλάδου των ερευνητ(ρι)ών σε όλες τις βαθμίδες της έρευνας-διδασκαλίας και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων του.
Ο κλάδος της έρευνας έχει την ιδιαιτερότητα να εμπερικλείει εργαζόμενους με ποικίλες ακαδημαϊκές/διδακτικές ιδιότητες, όπως μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες, postdoc, ακαδημαϊκούς/ές υποτρόφους, συμβασιούχους καθηγητές/τριες κτλ και αυτό χρησιμοποιείται ως αφορμή για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών εργασιακών σχέσεων (συμβασιούχοι, μπλοκάκι, υπότροφοι, αμισθί).
Ο παραπάνω κατακερματισμός είναι εύφορο έδαφος για τις ατομικές διεξόδους και τον ανταγωνισμό που προωθεί η εκάστοτε εργοδοσία και κυβέρνηση. Όπως επίσης και η συστημική υποτίμηση της ερευνητικής εργασίας ως εργασία.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες, ένας μεγάλος πυλώνας στην παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, δεν αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι, κάτι που προτείνεται ακόμα και από τη συνθήκη της Μπολόνια αλλά ως μαθητευόμενοι που τυχαίνει να παράγουν έργο.
Η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη που χαρακτήρισε τους διδάκτορες τεμπέληδες, που δεν έχουν όρεξη για δουλειά, είναι ενδεικτική της προσπάθειας να παρουσιαστούν οι ερευνητές ως χομπίστες, η ερευνητική εργασία ως περίοδος μαθητείας, να αποκρυφθεί το κέρδος που παράγεται από αυτή και τέλος να δικαιολογηθεί η συστηματική υποχρηματοδότηση της έρευνας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.
Η τελευταία είναι μια πολιτική επιλογή που καθορίζει όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο αλλά πάει χέρι, χέρι με την εμπορευματοποίηση της γνώσης και της επιστήμης, αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν “σύνδεση έρευνας και αγοράς". Στον αντίποδα μιας κρατικά χρηματοδοτούμενης έρευνας, προτείνεται από την κυβέρνηση, η είσοδος της επιχειρηματικής δράσης ιδιωτών χορηγών και αντί της πρόσληψης μόνιμου διδακτικού προσωπικού, η “επιστράτευση” συμβασιούχων ερευνητών που πληρώνονται από ΕΣΠΑ ή των διδακτόρων για να αποκτήσουν οι τελευταίοι διδακτική εμπειρία!
Σ' αυτό το πλαίσιο, η ίδρυση του σωματείου είναι το όχημα για την ανάδειξη όλου εκείνου του υποαμειβόμενου και μη αμειβόμενου προσωπικού του κλάδου, τη συλλογική και αγωνιστική εκπροσώπηση όλων όσων εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή έμμισθης ή άμισθης σχέσης στην παραγωγή ερευνητικού ή διδακτικού έργου ώστε να παλέψουμε από κοινού για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και για την ενεργή συμμετοχή μας στη διαμόρφωση του πλαισίου διεξαγωγής της έρευνας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
Στάθης Αβραμιώτης, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών
Το Σάββατο 15/5 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΠαΣΕΕΤΕ) στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, με διαδικτυακή σύνδεση, ενώ παρακολούθησαν και συνάδελφοι/ισσες από τη Λάρισα και τα Χανιά και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντίστοιχος σύλλογος από το Ηράκλειο Κρήτης (ΣΕΕΕΗ).
Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν στις διαδικασίες ίδρυσης του Σωματείου, 45 εκ των οποίων εγγράφηκαν στην Πάτρα, όπου καταγράφηκε ειλικρινές ενδιαφέρον για το ρόλο που μπορεί να παίξει το Σωματείο και έγινε εποικοδομητική συζήτηση για το χαρακτήρα και τα πρώτα του βήματα. Η επιτυχία των διαδικασιών έναρξης της δράσης του Σωματείου μας μας δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι ένα σημείο εκκίνησης για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε τα επόμενα χρόνια για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Με την ένταξή μας στο ΠαΣΕΕΤΕ, επιλέγουμε ένα σωματείο πανελλαδικό για να καλύψουμε τις ανάγκες ενός κλάδου με πολύ συχνή κινητικότητα ανάμεσα σε ιδρύματα και θέλοντας, παράλληλα, να καλύψουμε και τους ανθρώπους που εργάζονται στα πιο μικρά ιδρύματα της επαρχίας. Επίσης, επιλέγουμε ένα σωματείο συμπεριληπτικό που, εκτός από τους/τις συμβασιούχους, θα καλύπτει και εκείνους/ες που εργάζονται άμισθα ή αναζητούν εργασία στην έρευνα, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη και επισφαλή πραγματικότητα του κλάδου μας.
Βασικοί στόχοι μας πρέπει να είναι:
- η ενότητα όλων των ερευνητών/ριών μέσα από τις διαδικασίες του Σωματείου μας και των τοπικών παραρτημάτων του
- η κατοχύρωση της έρευνας ως εργασίας
- η δίκαιη και επαρκής αμοιβή όλων ως μισθωτών
- η έναρξη ενός κύκλου μαζικών προσλήψεων μόνιμου ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ)
Στην πορεία αυτή, καλούμε τους/τις υποψήφιους/ες διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς/ες ερευνητές/ριες, συμβασιούχους διδάσκοντες, αλλά και όσους/ες εργάζονται με επισφαλή τρόπο στα Πανεπιστημιακά και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας να εγγραφούν στο Σωματείο μας.