Το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε 5.250 διορισμούς, όμως, αυτό το νούμερο είναι «σταγόνα στον ωκεανό», σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς. Στην κινητοποίηση καλούσαν Ενώσεις εκπαιδευτικών, Σύλλογοι Δασκάλων και ΕΛΜΕ.
Η Ανθή Κοντορούση, πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) δήλωσε στο kedenews.gr: «Το αίτημά μας είναι να συσταθούν οργανικές. Ζητάμε το αυτονόητο, μετά από 20 χρόνια εργασίας να προκηρυχθούν αναλογικά των προσλήψεων θέσεις για όλους τους κλάδους. Δεν υπάρχουν πρωτεύουσες και δευτερεύουσες ειδικότητες, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστές και εκπαιδευτικοί κομπάρσοι. Να μη γίνουν διακρίσεις και να γίνουν οι διορισμοί με βάση τους πίνακες πρόσληψης αναπληρωτών ανά κλάδο».
Η Τιτίκα Κουφοβασίλη, αναπληρώτρια από το 2002, μίλησε στο kedenews.gr για τα αιτήματα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων:
«Φέτος μετά από 14 χρόνια ξαναγίνονται διορισμοί, από το 2008 έχει να κάνει διορισμούς το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό σημαίνει ότι έχει μαζευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκπαίδευση. Φέτος δούλεψαν γύρω στους 50.000 αναπληρωτές. Είναι αριθμός ρεκόρ. Η κινητοποίηση σήμερα καλείται κυρίως από τους φορείς των ειδικοτήτων που δουλεύουν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια. Οι θεατρολόγοι δεν έχουν ούτε στη δευτεροβάθμια.
«Ζητάμε να ανοίξουν οργανικές θέσεις»
Το Υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θα κάνει προσλήψεις μόνο για το 1/3 των οργανικών θέσεων που έχει. Εμείς που είμαστε εικαστικοί, έχουμε 35 κενές οργανικές. Δηλαδή μας λέει ότι θα προσλάβει 11 άτομα, ενώ αυτή την στιγμή δουλεύουμε 1.500.
Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει ισοκατανομή σε όλες τις ειδικότητες με ποσόστωση, σύμφωνα με τον αριθμό των ανθρώπων που δουλεύουν γιατί καλύπτουν πραγματικά κενά και όχι μόνο τα οργανικά κενά που είναι ένα πάρα πολύ μικρό μέρος των πραγματικών αναγκών.
Ζητάμε το Υπουργείο να ανοίξει οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια. Αν τις ανοίξει σύμφωνα με τον αριθμό των ανθρώπων που δουλεύουν, θα είναι γύρω στις 600 οργανικές. Θέλουμε ισοκατανομή, για να μην αποκλειστούν ειδικότητες. Εγώ είμαι αναπληρώτρια, δουλεύω από το 2002».
Η Βασιλική Κορρέ από τον Σύλλογο Δασκάλων «Σωκράτης» στον χαιρετισμό της στη συγκέντρωση κάλεσε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 3 Ιουνίου απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο (σ.σ. αναμένεται να πάρουν αποφάσεις και συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα) και τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην υπάρχει κενό σε κανένα σχολείο.
Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Δίνουμε αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα για να σταματήσουμε επιτέλους να περιπλανιόμαστε, να σταματήσει η ανασφάλεια για τους χιλιάδες αναπληρωτές που δουλεύουν στην εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, για να μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως πρέπει και όπως είναι αναγκαίο στον 21ο αιώνα και όπως είναι απόλυτα εφικτό να υπάρχουν εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα στα σχολεία, με όλες τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες, με εξασφαλισμένα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Ιδιαίτερα τώρα μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο και την απομάκρυνση των παιδιών για τόσο καιρό από τα σχολεία μας. Θα ήταν πραγματικά εγκληματικό να συνεχιστεί η χρονιά με κενά και να ξεκινήσει επίσης η επόμενη χρονιά επίσης με κενά».
Περίπου 7.000 εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτηθούν φέτος
To Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στα τεράστια νούμερα των αναπληρωτών, ενώ σημειώνει ότι οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω σύνταξης θα φτάσουν τις επτά χιλιάδες.
Ανάμεσα σε άλλα, το Συντονιστικό τονίζει: «Με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς στην γενική αγωγή, για όλες τις ειδικότητες (;) σε όλες τις βαθμίδες. Ο αριθμός των μόνιμων διορισμών, που έχει οριστεί στους 5.250, είναι όχι μόνο αναντίστοιχος των αναγκών, αλλά και προκλητικός για την ιστορία και τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Συγκεκριμένα, φέτος προσλήφθηκαν συνολικά πάνω από 44.000 αναπληρωτ(ρι)ές, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις θα αγγίξουν τις 7.000! Η κυβέρνηση προκλητικά καυχιέται για το "σπάσιμο" της αδιοριστίας, ανακοινώνοντας πώς θα μονιμοποιήσει λιγότερους από όσους θα συνταξιοδοτηθούν και πιο συγκεκριμένα ούτε το 10% των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος!».