Κοντοζαμάνης: Στη Θεσσαλονίκη θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην μείνει κανένας εκτός ΜΕΘ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετέβει στην Θεσσαλονίκη λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που αρχίζει να παρουσιάζει η περιοχή

Κατά την επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης συζήτησε με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ καθώς και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, το σχέδιο αυτό αφορά τόσο τη διαχείριση των ασθενών όσο και την ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών εντατικής θεραπείας καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό. Σημείωσε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη έχει ενισχυθεί με τις 30 κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Ιπποκράτειο, με 18 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, οι οποίες ετοιμάζονται και με κλίνες, δωρεά επίσης του ΙΣΝ στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος.

«Στη Θεσσαλονίκη θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ»

«Σε κάθε περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο το οποίο εφαρμόσαμε στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν συγκεκριμένο και εφόσον χρειαστεί -ας ελπίσουμε όλοι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο- θα το αναπτύξουμε πλήρως», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε δε, ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, ενώ στην Αθήνα υπάρχει μια μικρή και διαχειρίσιμη αναμονή.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει και την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, που το σύστημα ξεπέρασε τα όρια του. «Και μετά τον Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε και τα υλοποιούμε στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή και βεβαίως θα τα ξανα-υλοποιήσουμε εδώ πέρα και ήδη ξεκινάμε.

Τα σχέδια αυτά αφορούν την ανάπτυξη περισσότερων κλινών απλής νοσηλείας για τον κορονοϊό, αύξηση περαιτέρω της διαθεσιμότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να συνεργαστούν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αξιολογούνται τα μέτρα και οι αποφάσεις αναπροσαρμόζονται»

Αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, σημείωσε ότι επειδή η διαχείριση της πανδημίας είναι μία δυναμική κατάσταση, πολλές φορές αυτά δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη.

«Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται. Σε κάθε περίπτωση θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε. Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και το δεύτερο μεγάλο όπλο, το οποίο έχουμε στη διάθεση μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η πολιτεία. Με αυτά τα δυο όπλα στη διάθεσή μας σύντομα θα τελειώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς και ότι καθημερινά αξιολογούνται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου η κατάσταση σταθεροποιείται. Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη και να ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου είπε: «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε».

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια Astrazeneca

Απαντώντας δε, σε ερώτημα για τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και για το αν υπάρχει σκέψη να αλλάξει η τακτική του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε: «Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και φαίνεται και από την εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιο συμπολίτης μας τον εμβολιασμό γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας να σας πω ότι συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορονοϊό, στο 90 % και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Ειδήσεις