Περιφέρειες

Όλες οι ειδήσεις για την περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Τα νέα και η επικαιρότητα για την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ - ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ - ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ζάκυνθο. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου όπου υπήρξε μαθήτρια του μεγάλου ευρωπαϊστή διανοούμενου Denis de Rougemont. Δραστηριοποιήθηκε από τα φοιτητικά της χρόνια σε κινήματα υπέρ μίας Ενωμένης Ευρώπης όπως και για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και την επιτυχή της ένταξη της, στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η Ρόδη Κράτσα έχει πλούσια εμπειρία και μακρά θητεία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ευρωβουλευτής από το 1999, εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ) το 2007 και επανεξελέγη το 2009. Είχε τις πλέον σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η συνδιαλλαγή για την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πολιτική επικοινωνίας και πληροφόρησης, οι ευρώ-μεσογειακές σχέσεις ενώ εκπροσώπησε το Ε.Κ. σε Συναντήσεις Κορυφής και Διυπουργικές Διασκέψεις.

Έχει χειριστεί κρίσιμα θέματα σε νομοθετικό και πολιτικό επίπεδο και διαπραγματεύθηκε σοβαρά ευρωπαϊκά ζητήματα με τις εθνικές κυβερνήσεις που αφορούν ιδιαίτερα και στις προκλήσεις της χώρας μας, όπως η ενίσχυση της περιφερειακής πολιτικής, τα περιβαλλοντικά προγράμματα Life, δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη, η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, τα δικαιώματα των επιβατών, η πολιτική γειτονίας της Ε.Ε. Ευρωβουλευτής με όραμα και πρωτοβουλίες άφησε ιδιαίτερο στίγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εργαζόμενη για την Ευρώπη των πολιτών και για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (20η Μάιου), αποτελεί δική της πρωτοβουλία και επιτυχή κατάληξη διετών διαδικασιών. Πίστευε πάντα στην διεθνή παρουσία της Ευρώπης και την ισχυροποίηση του πολιτικού ρόλου της για να έχει την δύναμη να προστατεύσει τις αξίες και τα συμφέροντα των πολιτών της, σ΄ένα καλλίτερο κόσμο. Εργάστηκε συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την απέναντι όχθη της Μεσογείου, τις χώρες του Καυκάσου, του Αραβικού Κόλπου αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Συμμετείχε σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ενώ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού.

Το 1998 εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Δημ. Αβραμόπουλου και συνέχισε να υπηρετεί τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εργάστηκε στο πλαίσιο διακομματικών ομάδων υποστηρίζοντας την ενίσχυση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της αμφίδρομης σχέσης των τοπικών κοινωνιών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος των πολιτών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής (2014-2017). Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών και μετέχει ενεργά σε ελληνικές κοινωνικές οργανώσεις όπως και διεθνείς οργανώσεις.

Μέλος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού στην Γενεύη, μέλος του Δ.Σ. του Ευρώ-μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Fes του Μαρόκου μέλος του University Leadership Council στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του κοινωνικού έργου και της πολιτικής καριέρας της, στην υπεράσπιση του ρόλου των γυναικών στην δημόσια, στην παραγωγική και κοινωνική ζωή. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναίκες της Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλλες και συνεργαζόμενους φορείς εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της είναι να δώσει ορατότητα και αναγνώριση στο έργο των γυναικών, και να προωθήσει τον διάλογο και την συνεργασία μεταξύ τους, Έχει τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες και διεθνείς οργανισμούς. Είναι επίτιμη διδάκτωρ δύο ξένων Πανεπιστημίων. Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, και ξεκίνησε μία πολύπλευρη πολιτική δημιουργίας σύγχρονων υποδομών, συνοχής μεταξύ των νησιών, βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και εξωστρέφειας, για την προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους και για την περιφερειακή συνεργασία στην νότια Ευρώπη.

Στόχος της είναι επίσης ν΄αναδείξει την σημαντική γεωπολιτική θέση των Ιονίων Νήσων, τον ιστορικό ρόλο τους ως σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, τον ρόλο του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και στην συγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την Ανεξαρτησία. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε.

Όλοι οι Περιφερειάρχες