Συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

  • 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας 
  • Ο ελληνικός στόλος με μικρές δυνάμεις κατατρόπωσε τον πανίσχυρο στόλο των Περσών
  • Συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη σημαντική Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καταστροφή του περσικού στόλου. Η περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων οφείλεται εν πολλοίς στο στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή και στην ανώτερη ναυτική τέχνη των Ελλήνων.

    Η ονομαστή ναυμαχία της αρχαιότητας διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας, κατά την οποία οι Έλληνες, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών.

    Η επιμονή του Θεμιστοκλή

    Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής επέμενε να γίνει η ναυμαχία στη Σαλαμίνα και μαζί του συντάχθηκαν οι Μεγαρείς και οι Αιγινήτες. Πίστευε ότι εάν οι μικρές ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονταν σε ανοιχτή θάλασσα με τον τεράστιο σε όγκο περσικό στόλο δεν είχαν καμία ελπίδα νίκης. Αντιθέτως, πίστευε πως ήταν ιδανικό μέρος για τη ναυμαχία το στενό της Σαλαμίνας, όπου τα πολυάριθμα περσικά πλοία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, η ένταση ξεπέρασε τα όρια και μεταξύ των αρχηγών των Ελλήνων ανταλλάχτηκαν βαριές εκφράσεις. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Κορίνθιος στρατηγός Αδείμαντος ειρωνεύτηκε τον Θεμιστοκλή, λέγοντάς του ότι δεν έχει πια πατρίδα, γιατί την Αθήνα την είχαν κυριεύσει οι Πέρσες.

    Η ναυμαχία

    Την αυγή της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία. Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα.

    Πρώτοι όρμησαν οι Έλληνες, ψάλλοντες τον παιάνα. Άρχισε, τότε, ένας αγώνας άγριος, σκληρός και φοβερός. Τα πολεμικά τραγούδια των Ελλήνων, οι σάλπιγγες, οι πολεμικές κραυγές, οι κρότοι από τα έμβολα, οι φωτιές που πετούσαν στα περσικά πλοία αλλά προπάντων η ναυτική τέχνη, η παλικαριά και η γενναιότητα των Αθηναίων και των Αιγινητών κατατρόμαξαν τους Πέρσες και τους συμμάχους τους, Φοίνικες.

    Μέχρι το μεσημέρι, η νίκη άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Ελλήνων. Η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ η θάλασσα ήταν γεμάτη από ξύλα και περσικά κορμιά. Οι Πέρσες είχαν νικηθεί. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40.

    Η Σαλαμίνα τίμησε την επέτειο 

    Με έναν ξεχωριστό τρόπο τίμησε σήμερα (29/09), ο δήμος Σαλαμίνας την επέτειο από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στον Τύμβο.

    Image removed.

    Κοπέλες από τη χορευτική ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. Βιβλιοθήκη-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας με τη παραδοσιακή κουλουριώτικη φορεσιά παραβρέθηκαν στη σεμνή τελετή στη μνήμη των Σαλαμινομάχων, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ.Τάκη Θεοδωρικάκου, της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Βάσως Θεοδωρακοπούλου -Μπόγρη, εκπροσώπων της Βουλής και του Πολεμικού Ναυτικού.

Περισσότερα σε Ειδήσεις