Ξεσπούν οι κάτοικοι της Αθήνας για τη δημιουργία νέας δομής τοξικομανών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων του κέντρου της Αθήνας λόγω της νέας δομής του ΟΚΑΝΑ για τη στέγαση και φιλοξενία τοξικομανών κοντά στην οδό Σουρμελή και Αχαρνών

Της Νατάσσας Βουδούρη

Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν φορείς, καθώς οι εικόνες με τοξικομανείς να κάνουν χρήση ναρκωτικών, εν μέσω lockdown, προκαλούν οργή στους κατοίκους, που καταγγέλλουν ότι επιβαρύνουν κι άλλο την περιοχή.

Η νέα δομή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο kedenews.gr o πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Παύλου-Σταθμού Λαρίσης, Σπύρος Καλαμπόκης, θα συσσωρεύσει κι άλλους χρήστες ουσιών. Θλιβερές είναι οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, όπως μας περιγράφει ο κ. Καλαμπόκης.

«Με αφορμή την πανδημία, ο Δήμος Αθηναίων άνοιξε τη δομή αυτή στην οδό Χαλκοκονδύλη, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΚΑΝΑ, που φιλοξενεί και φροντίζει τοξικομανείς. Αυτή η δομή έχει δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα στην περιοχή, γιατί, εκτός από τους ανθρώπους που φιλοξενεί, συσσωρεύονται και άλλοι χρήστες ουσιών. Βρίσκεται δίπλα στην πιάτσα ναρκωτικών στην πλατεία Βάθη. Ο ΟΚΑΝΑ λοιπόν φροντίζει να ανοίξει άλλη μια δομή, η οποία θα παίξει κι αυτή τον ρόλο μιας νέας πιάτσας ναρκωτικών.

Η γειτονιά μας δεν το αντέχει, γιατί έχει πάρα πολλές δομές τέτοιου είδους. Σε αυτό το πράγμα εμείς θέλουμε να αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε! Στα 200 μέτρα περίπου βρίσκονται δημοτικά σχολεία, όπως το 51ο, το 54ο και το 55ο, το 4ο Γυμνάσιο, το 4ο και το 42ο Λύκειο, το 34ο και το 35ο Νηπιαγωγείο. Ακόμη, υπάρχουν εκεί κοντά βρεφονηπιακός σταθμός και παιδική χαρά. Πρόκειται για εικόνες αθλίου κάλλους! Την ημέρα αυτοί οι άνθρωποι κυνηγιούνται με τους εμπόρους ναρκωτικών για να αγοράσουν και να διαπραγματευτούν τη δόση τους έξω από τα σχολεία. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Δεν είμαστε κατά του να φτιαχτεί μια δομή στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βάθη, αλλά άλλο είναι να φτιαχτεί κι άλλη δομή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τοξικομανής στην Αθήνα

«Δεν αντέχει άλλο η περιοχή, μονόδρομος οι κινητοποιήσεις»

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο σύλλογος έχει έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων, καθώς απαιτούν την παρέμβαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας Βασίλη Κικίλια και όλων των βουλευτών της Α΄ Αθήνας για τον άστοχο –όπως αναφέρουν– σχεδιασμό του ΟΚΑΝΑ, που δημιουργεί γειτονιές στην Αθήνα με πιάτσες ναρκωτικών.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων για την υπάρχουσα δομή, αφού είναι με ευθύνη του δήμου. Μας είπε ότι είναι προσωρινή, στο πλαίσιο της πανδημίας. Φυσικά θα είναι μόνιμη τελικά. Εντάξει, ας υπάρχει αυτή η δομή, αλλά όχι να φτιαχτεί και δεύτερη στα 200 μέτρα. Δεν αντέχει άλλο η περιοχή!

Από εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, παρόλο που δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν μας αφήνουν περιθώρια. Έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρη, στον οποίο έχουμε πει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η δομή παράλληλα με την άλλη και ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά» ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης.

«Η... δεύτερη δόση της αποτυχίας, η νέα δομή»

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αποστολόπουλος, μίλησε στο kedenews.gr για τις προσπάθειές του να πείσει το δημοτικό συμβούλιο για την απόρριψη της απόφασης αυτής.Αποστολόπουλος

«Το 2020 ο Δήμος Αθηναίων εγκατέστησε δομή φιλοξενίας χρηστών ναρκωτικών στην οδό Χαλκοκονδύλη, με απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς η όμορη “πιάτσα” πολλαπλασιάστηκε. Μάταια προσπάθησα να πείσω το δημοτικό συμβούλιο για την απόρριψη της απόφασης, καθώς η μακρόχρονη εμπειρία στις γειτονιές της πόλης αποδεικνύει ότι, όταν εγκαθιστάς δομές δίπλα σε εστίες προβλημάτων, τα προβλήματα αυτά οξύνονται. Σήμερα έρχεται η... δεύτερη δόση της αποτυχίας. Μια νέα δομή στην ίδια περιοχή.

Λύσεις ωστόσο υπάρχουν: Αποκεντρωμένες δομές σε όλη την Αττική, ασταμάτητη καταδίωξη των εμπόρων του θανάτου, ένταξη όλων των ναρκομανών σε προγράμματα απεξάρτησης, δημιουργία ελεγχόμενων χώρων χρήσης, αποκεντρωμένων σε νοσοκομειακές μονάδες, και αυστηρή απαγόρευση της δημόσιας χρήσης ως συνέχεια των προηγούμενων. Το γιατί δεν δρομολογούνται όλα αυτά και προωθούνται σταθερά αντίθετοι σχεδιασμοί, το αφήνω στην κρίση κάθε σκεπτόμενου πολίτη...» ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.

Τοξικομανής στην Αθήνα

Διαβάστε την επιστολή: 

Επιστολή Συλλόγου

Περισσότερα σε Ειδήσεις