Xρήση ελικοπτέρων και drones για τον έλεγχο των εκτός νομού μετακινήσεων

Η ''επιχείρηση'' Πάσχα  προβλέπει ακόμα και τη χρήση ελικοπτέρων και drones προκειμένου να βάλει ''φρένο'' σε οποιαδήποτε απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού για το Πάσχα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, τα μέτρα που ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη μεγάλη εβδομάδα σε μεγάλο βαθμό θα θυμίζουν το περυσινό Πάσχα, καθώς θα είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής και θα έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις κατά τόπους Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα διόδια, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε όσους επικαλεστούν ότι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο νομό για λόγους υγείας, αγροτικές εργασίες κ.λπ.  Λεπτομέρειες για την περίοδο μέχρι την Κυριακή του Πάσχα θα ανακοινώσει σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τσουχτερά πρόστιμα 

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά (…) Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας» δήλωσε στον Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν επίσης ότι οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που θα διασπαρούν στο εθνικό οδικό δίκτυο θα δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται πολλά κρούσματα αφού πολλοί χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές, από συγκομιδή καρπών μέχρι επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία και ιατρικές επισκέψεις.

Drones και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, όπως αναφέρει το in.gr, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι’ αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση
  • Αυξημένη επιτήρηση με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα την μετάβαση σε πρόσωπα που έχει ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις