Θ. Βασιλακόπουλος: Καθησυχαστικός ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca - ''Απλά δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις εγκύους''

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πώς το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι επικίνδυνο απλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, ώστε να χαρακτηριστεί πλήρως ασφαλές για τις εγκύους, σε αντίθεση με τα εμβόλια με την τεχνολογία mRNA, δηλαδή τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσες γυναίκες είναι έγκυες προχώρησε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αυτής της τεχνολογίας, κατά την περίοδο της κύησης.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca. Δημοσιεύτηκε μια μελέτη όπου το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, και οι επιπλοκές ήταν οι αναμενόμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε απόδειξη ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ασφαλή για τις εγκύους. Δεν έχουμε, όμως, κάποια αντίθετη ένδειξη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται. Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Η χρήση τους εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ μικρός», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις