Επιτροπή Εμβολιασμών: Σύσταση προς εγκύους να μην προτιμώνται εμβόλια AstraZeneca και Johnson and Johnson

 

Να μην προτιμώνται τα εμβόλια με αδενοϊό, όπως αυτά της AstraZeneca και της Johnson and Johnson από τις εγκύους αλλά και από όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν παιδί συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αυτή η ομάδα γυναικών θα πρέπει να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια δηλαδή με Pfizer και Moderna τα οποία έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί για την κατηγορία αυτή.

«Κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης.

Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου πάντως ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson and Johnson συνεχίζονται κανονικά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, καθώς είναι αποτελεσματικό σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 5 του Μάη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις