Self test - Φαρμακεία: Από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει η διάθεση στους πολίτες

Προτεραιότητα θα δοθεί όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, στους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς ενόψει της επιστροφής τους στα θρανία

Από τις 7 Απριλίου θα είναι διαθέσιμη η πρώτη παρτίδα των self test στα φαρμακεία, με την προτεραιότητα διάθεσης τους να δίνεται στους μαθητές Λυκείου αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς».

Αργότερα τα self test θα είναι διαθέσιμα και για τους πολίτες ηλικίας 18 έως 64 ετών και αμέσως μετά στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται πως κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 δωρεάν self test την εβδομάδα από τα φαρμακεία και συνολικά 4 το μήνα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του.

Η διαδικασία μετά την διενεργεία των self test

Οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν το self test στο σπίτι τους και όχι εντός του φαρμακείου όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό τότε ο πολίτης θα πρέπει να το δηλώνει στη σελίδα self-testing.gov.gr. Εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή μήνυμα για επαναληπτικό τεστ από επαγγελματία υγείας σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή σε ιδιώτη.

Αν το αποτέλεσμά είναι αρνητικό, χρειάζεται δήλωση μόνο μια σχετική δήλωση για εκείνους που θα πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά όπως εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές.

Self test για τους μαθητές

Αναφορικά με τους μαθητές τη δήλωση θα πρέπει κάνει γονέας ή κηδεμόνας τους. Οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα το πραγματοποιούν στο σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Αν το τεστ είναι αρνητικό ο γονέας ή κηδεμόνας υπογράφει σχετική δήλωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν είναι θετικό θα πρέπει να γίνει και τεστ αντιγόνου προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία.

Ωστόσο, όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις