Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά: «Αυτονόητο να μην γίνονται τα self tests στα φαρμακεία»

Αυτονόητο να μην διενεργούνται τα self tests από τους πολίτες εντός του χώρου των φαρμακείων δήλωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά στο kedenews.gr

Οι έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών όλης της χώρας για τη διενεργεία των self tests στους πολίτες εντός του χώρου του φαρμακείου προκάλεσε την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το νομοσχέδιο. Μια διάταξη που όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κούβαρης Κωνσταντίνος, θα δημιουργούσε μια «υγειονομική βόμβα», καθώς σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έβγαινε θετικός μετά το self test και βρισκόταν εντός του χώρου του φαρμακείου, ο κίνδυνος για την διασπορά του ιού στους παρόντες πελάτες αλλά και εργαζομένους θα ήταν τεράστιος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κούβαρης θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως δεν θα πρέπει να γίνεται το self test στα φαρμακεία γιατί το ίδιο το φαρμακείο θα έπρεπε μετά από κάθε θετικό δείγμα να κλείνει τουλάχιστον για 14 μέρες, με πελάτες και εργαζομένους να μπαίνουν σε καραντίνα.

«Τα self tests είναι το μεγαλύτερο ανάχωμα στην πανδημία»

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά μας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη διανομή των self test χαρακτηρίζοντας το μεγαλύτερο ανάχωμα στην πανδημία αλλά θεωρώντας ταυτόχρονα πως είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα. Ο ίδιος, προσθέτει πως εάν πράγματι διανέμονται 40 εκατ. αυτοδιαγνωστικά τεστ το μήνα θα είναι πολύ σημαντικός αρωγός για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών πολίτων. Βέβαια, όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και για την πορεία της πανδημίας.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η κυβέρνηση για την διαθεσιμότητα των self tests στα φαρμακεία -διανομή στα φαρμακεία από αρχές Απριλίου- ο κ. Κούβαρης υπογράμμισε πως δεν θα τηρηθεί. Ο μεγάλος όγκος που θα πρέπει να καλυφθεί σε συνδυασμό με την διανομή που πρέπει να γίνει στα φαρμακεία όλης της χώρας θα προκαλέσει σίγουρα καθυστερήσεις μερικών ημερών από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις