Α. Εξαδάκτυλος: «Το self test δεν θα πρέπει να γίνεται στο φαρμακείο»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στα self test που κάνουν πρεμιέρα στις αρχές Απριλίου τονίζοντας πως έχουν αξιοπιστία πάνω από 80%, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιηθούν με μεγάλη προσοχή.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το νέο μέτρο της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας ο ίδιος σημείωσε ότι τα self test είναι μεν ένα θετικό βήμα για το άνοιγμα της αγοράς, αλλά εμπεριέχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε τα εξής: «Αυτά τα self test που έχουμε τώρα είναι τα πρώτα που έχουν αξιοπιστία πάνω από 80%, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή».

Επιπλέον, έδωσε συμβουλές για το πως γίνεται το τεστ διευκρινίζοντας ότι «το self test δεν θα πρέπει να γίνεται στο φαρμακείο, ο καταλληλότερος για να το δείξει είναι ο γιατρός» και ότι το σημαντικό είναι τα θετικά τεστ να δηλώνονται και όχι να αποκρύπτονται.

Έχουμε μπροστά 10 δύσκολες ημέρες

Επίσης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, καθώς όπως είπε «Έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές» , ενώ πρόσθεσε «έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων».

Σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το άνοιγμα των σχολείων.

Μιλώντας για την εστίαση είπε ότι αυτή ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες και τόνισε ότι θα πρέπει τα εστιατόρια να ανοίξουν όταν αυτό είναι ασφαλές, ενώ τόνισε ότι και το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους έχει την δυσκολία του.

Περισσότερα σε Ειδήσεις