Πρόεδρος Μεσιτών: Γολγοθάς για τις επαγγελματικές μισθώσεις την επομένη της Πανδημίας

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα στην πανδημία έχει τον αντίκτυπό της κι στην αγορά ακινήτων.

Του Κώστα Παππά

Μπορεί ακόμα να μην καταγράφεται πτώση στις τιμές τους, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν μεγάλες αλλαγές στα επαγγελματικά ακίνητα και ιδίως όταν πλέον το κράτος αποσύρει το δίχτυ προστασίας από τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Το kedenews.gr επικοινώνησε με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής για να ζητήσει τις εκτιμήσεις του για το σήμερα και το αύριο της κτηματαγοράς . Αρχικά ο κ. Ποταμιάνος σημείωσε: «Σε ότι αφορά το κομμάτι γενικότερα της κτηματαγοράς αυτό από τον περασμένο Μάρτιο μπήκε σε μια κατάσταση εγχώριου ενδιαφέροντος , δηλαδή πιο πολύ ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το τι θα γίνει παρά οι ξένοι που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει βλέπετε το πρόβλημα της μετακίνησης . Έχουμε λοιπόν και εσωτερική κατανάλωση. Αυτό το ενδιαφέρον μας κάνει να κινούμαστε με χαμηλότερες στροφές. Αυτό δεν έχει τόσο αντίκτυπο μειώσεων στις τιμές. Επειδή τα εισοδήματα των Ελλήνων είναι χαμηλότερα και επειδή τα διαθέσιμα ποσά τους είναι επίσης λιγότερα από ότι των ξένων τα ακίνητα τα οποία για την αγορά θα ενδιέφεραν τους Έλληνες είναι μέχρι το πολύ 200.000 ευρώ» σημείωσε και τόνισε επίσης σε ότι αφορά τα ενοίκια: «Στα ενοίκια κινούμαστε επίσης στα 700-800 ευρώ».

Οι επαγγελματίες θα αντιμετωπίσουν έναν Γολγοθά χρεών και υποχρεώσεων

Ο κ. Ποταμιάνος μιλώντας για την επόμενη μέρα της κτηματαγοράς στην μετά covid εποχή επικέντρωσε κυρίως στα επαγγελματικά ακίνητα: «Στην μετά πανδημίας εποχή σίγουρα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημαστα επαγγελματικά ακίνητα , διότι εκεί εστιάζεται το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. Εστίαση , τουρισμός και άλλα επαγγέλματα που κλείσανε με κρατική εντολή την επόμενη μέρα θα αντιμετωπίσουν έναν Γολγοθά χρεών και υποχρεώσεων. Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στα γενικότερα έξοδα της επιχείρησης και ένα από αυτά είναι και το ενοίκιο» εκτίμησε και συμπλήρωσε: «Αν γίνουν διορθώσεις στα ενοίκια θα γίνουν διορθώσεις και στις αξίες. Αυτό θα συμπαρασύρει μια κατάσταση στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων και ίσως και το στεγαστικό κομμάτι των ακινήτων. Αυτό όλο θα εμφανιστεί μόλις τελειώσει η επιδοματική πολιτική του κράτους. Όταν σταματήσει η επιδότηση ενοικίων και οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα έχουμε μια τέτοια δύσκολη εικόνα. Εκεί θα φανεί αν θα έχουμε διορθώσεις στα ακίνητα ίσως και δυνατές, εκτός και να ξένες επενδύσεις λειτουργήσουν σαν ανάχωμα σε όλα αυτά.

«Δεν υπάρχει μείωση αξιών στα ακίνητα»

Ο Πρόεδρος των μεσιτών Αττικής αναφέρθηκε και στα στοιχεία που υπάρχουν για τις συναλλαγές κατά το τελευταίο έτος: «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ισχυροί μείωση των συναλλαγών , αλλά δεν υπάρχει μείωση των αξιών. Η παραδοξότητα είναι ότι αφού μειώθηκαν οι συναλλαγές δεν υπάρχει πολύ ζήτηση , αλλά η λογική εξήγηση είναι ότι η πανδημία έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις και είμαστε στην κατάσταση του όποιος αντέξει. Υπάρχει όμως αντίσταση προσμονής όλων όσων πουλάνε για να μην ξεπουλήσουν.

Η τηλεργασία άρχισε να επηρεάζει την αξιοποίηση επαγγελματικών χώρων

Για τη νέα τάση της τηλεργασίας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει ήδη την ενοικίαση επαγγελματικών ακινήτων, ο κ.Ποταμιάνος επισήμανε ότι «Σαφέστατα η τηλεργασία επηρεάζει. Αρχισε ήδη να φαίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις που νοίκιαζαν πολλά τετραγωνικά και τώρα πάνε στα μισά τετραγωνικά. Ίσως το φαινόμενο της τηλεργασίας να γίνει και μόνιμο. Επίσης υπάρχει και μια άλλη τάση να δουλεύουν πολύ οι αποθήκες και τα logistics λόγω ίντερνετ και επίσης άρχισαν να δουλεύουν και πάλι τα περιφερειακά σπίτια, μεζονέτες , μεγάλα σπίτια , γιατί πολλοί δουλεύουν από το σπίτι και χρειάζονται έναν ξεχωριστό χώρο του σπιτιού για τη δουλειά τους».

Εν αναμονή οι ιδιοκτήτες Airbnb

O κ. Ποταμιάνος αναφέρθηκε επίσης και στις μισθώσεις Airbnb σημειώνοντας: «Τα Airbnb δεν δουλεύουν πια εδώ και ένα χρόνο. Πάρα πολύ λίγο δουλεύουν κάποια που είναι πολύ κεντρικά και όχι με πληρότητες που υπήρχαν άλλα χρόνια. Πάρα πολλοί τα έχουν γυρίσει στη μακροχρόνια μίσθωση και κάποιοι άλλοι περιμένουν να τελειώσει η πανδημία».

Περισσότερα σε Ειδήσεις