Με self test στη δουλειά οι εργαζόμενοι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κυβέρνηση ποντάρει στα self test για το άνοιγμα δραστηριοτήτων πέρα από το λιανεμπόριο - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι 

Η σειρά έρχεται μετά τη διάθεση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα Λύκεια, καθώς το άνοιγμα σχολείων για τις συγκεκριμένες τάξεις θα γίνει την Δευτέρα 12 Απριλίου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός των επόμενων 10 ημερών θα είναι δυνατή η διάθεση self test στον γενικό πληθυσμό, πέραν των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε συνέντευξή του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όπως εκτιμά ο ίδιος «εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό». Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεση self test για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση θα είναι οριζόντια. Κατά μία εκτίμηση, η κυβέρνηση ποντάρει στα self test για το άνοιγμα δραστηριοτήτων πέρα από το λιανεμπόριο, που άνοιξε υπό όρους σε αρκετές περιοχές στη χώρα. Έμφαση θα δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ιδίως στους εξής 5 κλάδους:

  • λιανεμπορίου
  • τουρισμού
  • μεταποίησης
  • επισιτισμού
  • μεταφορών

Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα κληθούν να δηλώνουν εάν βγήκε θετικό ή αρνητικό το αποτέλεσμα self-test, σύμφωνα με οδηγίες όπως και στα σχολεία.

Πως θα γίνονται τα self test στα καταστήματα

«Στο χώρο εργασίας θα μπορεί να γίνει το τεστ μόνο από το γιατρό εργασίας. Και το self και το rapid μπορεί να τα κάνει ο γιατρός εργασίας. Ακόμα και αν πρέπει να κάνει ο εργαζόμενο τεστ, αν το απαιτήσει ο εργοδότης, θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης», συνέχισε στο ίδιο θέμα, είπε σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, κ. Πρασσάς, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Στο αν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να ζητήσει δείγμα, ώστε να διαπιστωθεί αν νοσεί ο εργαζόμενός του, ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι «Ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατάει αρχείο των τεστ. Μπορεί ο εργοδότης να ζητήσει υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο»

«Μπορεί ο εργοδότης να απαγορεύσει στον εργαζόμενο να έρθει στην εργασία ή ακόμα και να προβεί σε απόλυση, αν ο εργαζόμενος αρνείται να συμμετέχει στη διαδικασία των τεστ», είπε ακόμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει τον εμβολιασμό ενός εργαζόμενου, ως προαπαιτούμενο για μία πρόσληψη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις