Γρίφος το Πάσχα στο χωριό, τι θα καθορίσει το άνοιγμα των μετακινήσεων

Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι και εμβολιασμοί είναι τα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν θα επιτραπεί η μετακίνηση του κόσμου στα χωριά για το Πάσχα, σύμφωνα με δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη.

«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν», σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΕΙΝΑΠ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η αυξητική πορεία των κρουσμάτων ανησυχεί τους ειδικούς και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις που αφορούν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και συγκεκριμένα το «πολυπόθητο» Πάσχα στο χωριό που πλησιάζει.

Aπο την πλευρά του- σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα στο χωριό- ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία και να μην ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι. Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα».

Η κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για το Πάσχα πάντως είναι σε πλήρη εξέλιξη κι όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες, τον εμβολιασμό και τα self test. Εξετάζονται δηλαδή τα ακόλουθα: 

  1. Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.
  2. Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.
  3. Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.
  4. Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει μερική προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις