Παρεμπόριο: Πρόστιμα ύψους 42.900 ευρώ επιβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 42.900 ευρώ επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Αττική, Ήπειρο και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, κατά τη διάρκεια ελέγχων, για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

Συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στο σύνολο της επικράτειας.

Σημειώνεται ότι:
  1. Κατά το χρονικό διάστημα από 19.04.2021 έως και 25.04.2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 363 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις που αφορούσαν το παράνομο εμπόριο.
  2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Κεντρική Ομάδα Ελέγχων της ΑΑΔΕ (Κ.Ο.Ε. Ηγουμενίτσας), το Τελωνείο της Κακαβιάς Ιωαννίνων και τη συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι επιχειρήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου πραγματοποιήθηκαν σε Αττική, Ήπειρο και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.
  3. Επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 42.900 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαίθριου εμπορίου (ν.4497/2017) και του ν.4446/16 που αφορά στη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS).
  4. Κατασχέθηκαν 10.758 τεμάχια παράνομου εμπορίου, εκ των οποίων 1.108 τεμάχια αφορούσαν σε απομιμητικά προϊόντα.
«Οργιάζει» το παρεμπόριο δίπλα στις λαϊκές αγορές

Όπως είχε αποκαλύψει το kedenews.gr οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την «έξαρση» του παρεμπορίου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως: «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Πλατεία Αττικής. Η μεγαλύτερη γάγγραινα σχετικά με τη δράση του παρεμπορίου είναι αυτή η περιοχή. Εκεί πραγματοποιείται μια λαϊκή αγορά που έχει γύρω στους τριακόσιους πάγκους με οπωρολαχανικά και γύρω στους εκατό με βιομηχανικά είδη (όπως για παράδειγμα ρούχα κτλ.). Στο ίδιο σημείο στήνεται το μεσημέρι μετά τις 2 μια παραλαϊκή αγορά με τουλάχιστον τριακόσιους παράνομους πωλητές. Όποιος βρεθεί στην περιοχή κάθε Σάββατο μπορεί να το διαπιστώσει βλέποντάς το και μόνος του».

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί Λαϊκών Αγορών Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας του συλλόγου Βασίλειου Μακρίδη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις