«Οργιάζει» το παρεμπόριο δίπλα σε λαϊκές αγορές

Από νωρίς το πρωί έως αργά το μεσημέρι περπατώντας κανείς σε κάποιες από τις λαϊκές αγορές, ανάμεσα στους πάγκους με φρούτα και λαχανικά, ελιές, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά πέφτει το βλέμμα και στα αντικείμενα που βρίσκονται απλωμένα σε κάποιους άλλους αυτοσχέδιους πάγκους, λίγο πιο μακριά από τον κυρίως χώρο όπου πραγματοποιείται η νόμιμη υπαίθρια αγορά. Ρούχα, βούρτσες, τσάντες μέχρι και χαλιά πωλούνται έναντι εξαιρετικά χαμηλού αντιτίμου χωρίς όμως να εγγυάται κανείς για την ποιότητα και την προέλευσή τους

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά

Πρόκειται για τις λεγόμενες «παραλαϊκές», που βρίσκονται σε έξαρση και πραγματοποιούνται σε κεντρικούς δρόμους σε όλη την Ελλάδα από πωλητές που στήνουν πάγκους χωρίς την απαραίτητη άδεια. Καθημερινά «πέφτουν βροχή» οι σχετικές αναφορές που φθάνουν στις δημοτικές Αρχές από παραγωγούς-μέλη των αρμόδιων ομοσπονδιών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι όλη αυτή η δράση συνιστά πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική τους επιβίωση.

«Στην Πλατεία Αττικής στήνεται παραλαϊκή αγορά με τουλάχιστον τριακόσιους παράνομους πωλητές»

Σε επικοινωνία της «kedenews» με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχο, ήρθαν στο φως στοιχεία που αποτελούν περίτρανη απόδειξη ότι πλέον η επέμβαση της Πολιτείας κρίνεται κάτι παραπάνω από απλά αναγκαία.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Πλατεία Αττικής. Η μεγαλύτερη γάγγραινα σχετικά με τη δράση του παρεμπορίου είναι αυτή η περιοχή. Εκεί πραγματοποιείται μια λαϊκή αγορά που έχει γύρω στους τριακόσιους πάγκους με οπωρολαχανικά και γύρω στους εκατό με βιομηχανικά είδη (όπως για παράδειγμα ρούχα κτλ.). Στο ίδιο σημείο στήνεται το μεσημέρι μετά τις 2 μια παραλαϊκή αγορά με τουλάχιστον τριακόσιους παράνομους πωλητές. Όποιος βρεθεί στην περιοχή κάθε Σάββατο μπορεί να το διαπιστώσει βλέποντάς το και μόνος του».

«Στις νόμιμες λαϊκές αγορές κάνουν συνεχώς αυστηρούς ελέγχους, ενώ στους παράνομους όχι»

«Παρά το ότι έχουμε ειδοποιήσει επανειλημμένως την αστυνομία και παρά το ότι στέλνουμε συνέχεια σχετικές επιστολές στο Δήμαρχο, εξακολουθούν και τους αφήνουν να δρουν ανενόχλητοι δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν ασχολούνται σοβαρά με αυτήν την υπόθεση. Ενώ αντίθετα στις νόμιμες λαϊκές αγορές κάνουν συνεχώς αυστηρούς ελέγχους, στην περίπτωση των παράνομων πωλητών δεν συμβαίνει το ίδιο. Τώρα κιόλας λόγω κορονοϊού επιβάλλουν σε εμάς πρόστιμα και για άλλα, όπως για παράδειγμα για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας ή για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων, όπου και σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται το ίδιο αντίστοιχα και στους παράνομους.

Επίσης, πολλοί ανάμεσά τους πουλάνε και λαθραία τσιγάρα, ωστόσο ενώ οι έφοδοι της αστυνομίας για τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνοί, αυτοί πάλι δεν παθαίνουν τίποτε. Πουλάνε ό,τι θέλουν και δεν τους πειράζει κανείς. Άρα, λοιπόν πώς να μην είναι και οι τιμές τους πιο χαμηλές, αφού πουλάνε ακόμη και κλεμμένα πράγματα, τα οποία μάλιστα είναι και αμφιβόλου ποιότητας;».

«Γίνονται καταγγελίες, έρχεται η αστυνομία, φεύγουν και σε καμιά ώρα επιστρέφουν ξανά»

Αλλά και από την πλευρά του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλειου Μακρίδη, έρχεται μία ακόμη επιβεβαίωση ότι τα πράγματα είναι εξίσου ανησυχητικά.

«Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σημεία στις παρυφές μεγάλων λαϊκών αγορών, όπου τοποθετούνται πάγκοι και πωλούνται παράνομα προϊόντα από ανθρώπους, που στην πλειονότητά τους είναι Ρομά. Γίνονται συνεχώς καταγγελίες, έρχεται η αστυνομία, φεύγουν και σε καμιά ώρα επιστρέφουν πάλι. Τόσα χρόνια το λέμε, το ξαναλέμε και ακόμη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Υπάρχουν μάλιστα και πολλά περιστατικά, όπου οι νόμιμοι πωλητές οι οποίοι πληρώνουν κανονικά το ΦΠΑ και καταβάλλουν όλες τις απαιτούμενες εισφορές, δέχονται αλλεπάλληλους ελέγχους από τα όργανα της τάξης και όλοι οι άλλοι, που πουλάνε τις πραμάτειές τους «μαύρα», είναι στο απυρόβλητο.

«Πρόκειται για αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που πιθανώς εισέρχονται παράνομα στη χώρα»

«Σίγουρα είναι πιο φθηνά αυτά τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα -τα οποία είναι πολύ πιθανό να εισέρχονται και παράνομα στη χώρα ενώ παράλληλα υπάρχει και η περίπτωση των παράνομων πωλητών που τα αγοράζουν ελαφρώς ελαττωματικά από εταιρείες και εργοστάσια- αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που δεν πληρώνουν φόρους, δεν έχουν ταμειακή μηχανή κτλ. Ο κόσμος στέκεται σε αυτούς τους πάγκους και αγοράζει αλλά κι αυτό είναι επίσης αναμενόμενο, αφού υπάρχει ανέχεια και ιδίως εν μέσω πανδημίας. Όταν δεν φτάνει η τσέπη του καθενός να καλύψει τις ανάγκες του, τι να κάνει…

«Προμηθεύονται ηλεκτρικές συσκευές και τις πουλάνε, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά λόγω κορονοϊού»

«Φτάσαμε πλέον στο σημείο οι αλλοδαποί και οι Ρομά να απλώνουν στα πεζοδρόμια τα «μαύρα» προϊόντα τους και να τα πουλάνε στους κεντρικούς δρόμους και κανείς να μην τους κυνηγάει. Σε ποιο άλλο κράτος θα γινόταν αυτό; Για ποια «ευνοούμενη δημοκρατία» μιλάμε; Αυτό συμβαίνει παντού στην Ελλάδα.

Βλέπει κανείς για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη στην Τσιμισκή, να έχει απλώσει ο άλλος τσάντες προς πώληση στο πεζοδρόμιο ή ηλεκτρικές συσκευές και απέναντι να είναι το νόμιμο μαγαζί που πουλάει επίσης τσάντες ή ηλεκτρικές συσκευές και αγωνίζεται για να πληρώνει ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ο.κ. και ούτε και σε αυτήν την περίπτωση να παθαίνει κάτι ο παράνομος πωλητής. Ιδίως τώρα, που λόγω της πανδημίας είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο εξωφρενικό. Δυστυχώς το παρεμπόριο είναι σε φοβερή έξαρση».

Επιστολή της ΕΣΕΕ το 2020 με σκοπό την παρέμβαση της κυβέρνησης

Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τότε που η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) συνέταξε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό την παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των εμπόρων και κατόχων νομίμων αδειών στις λαϊκές αγορές. Πρόκειται άλλωστε για ένα θέμα το οποίο απασχολεί συστηματικά τη Συνομοσπονδία και το ανακινεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά και εκπρόσωπός της, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η «kedenews».

Να σημειωθεί επίσης, ότι σε πρόσφατη δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων στην Περιφέρεια Αττικής, Βασίλης Κορομάντζος, υποστήριξε πως «η δημοτική Αστυνομία διεξάγει ελέγχους σε λαϊκές εφόσον καταγράφονται κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, όπως στην Μιχαήλ Βόδα που είναι μεγάλη λαϊκή, στην Πανόρμου, στον Νέο Κόσμο, στον Άγιο Νικόλαο. Με άλλα λόγια, μας ενδιαφέρουν οι περιπτώσεις παραεμπορίου-παραλαϊκών, που πολλές φορές δημιουργούνται σε τέτοια σημεία και εκεί δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος». Απομένει να δούμε πότε και κατά πόσο θα αρχίσουν να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται μέτρα για τους παραβάτες, τα οποία θα οδηγήσουν στη σταδιακή άρση του φαινομένου.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση νέου νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης, που θα διέπει τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη «το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τέλος στην αδιαφάνεια και να αποκαταστήσει κενά ετών στην αδειοδότηση».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους των φορέων των πωλητών των λαϊκών αγορών, μόλις παρέλαβαν το προσχέδιο που αποτυπώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Μάλιστα, εργαζόμενοι έβαλαν μαύρες σημαίες στους πάγκους ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ, όπως δήλωσαν στην «kedenews» ο Π. Μόσχος και ο Β. Μακρίδης «αν δεν καρποφορήσουν οι συζητήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, θα ξεκινήσουμε κυλιόμενες απεργίες σε όλη τη χώρα, καθώς αυτό το σχέδιο νόμου που υποτίθεται ότι δημιουργεί εκσυγχρονισμό, είναι αναχρονιστικό και δεν ευνοεί καθόλου τους παραγωγούς, αλλά αντίθετα, τους κυνηγάει».

Ειδικότερα
  • Φορείς λειτουργίας και αρμόδιοι για τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών ορίζονται οι δήμοι της χώρας εκτός από τις λαϊκές αγορές στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου αρμόδιες είναι αντίστοιχα οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας
  • Καταργούνται οι επιτροπές λαϊκών αγορών
  • Απαιτείται η κατάθεση φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας
  • Ανακαλούνται οι άδειες των παραγωγών και επαγγελματιών για 6 μήνες για τη μη έκδοση 3 αποδείξεων
  • Καθημερινή καταβολή τελών ανεξάρτητα από τη φυσική παρουσία των πωλητών
  • Αφαίρεση άδειας αν δεν πωληθεί το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στην άδεια και στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου)
  • Οι άδειες δραστηριοποίησης παραγωγού και επαγγελματία πωλητή χορηγούνται μέσω προκήρυξης με μοριοδότηση των κριτηρίων
  • Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα διαλειτουργεί με την πλατφόρμα e-Καταναλωτής και παροχή υπηρεσιών διανομής των προϊόντων με τη μέθοδο delivery
  • Καθιερώνεται η «υπαίθρια αγορά παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου» (Street Food Market).

Περισσότερα σε Ειδήσεις