Αναλυτικά οι χώροι που πρέπει να φοράμε μάσκα υποχρεωτικά από σήμερα

Η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό σε περισσότερους χώρους, από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους εκτός από τα σούπερ μάρκετ.

Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από σήμερα

Έτσι από σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζομένους και κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα, στα καταστήματα λιανικής και στα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα φαρμακεία.

Η μάσκα είναι επίσης υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

 

Τσουχτερό πρόστιμο και για όσους φορούν τη μάσκα στο πηγούνι ή κρεμασμένη στο αυτί

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν φορούν μάσκα, όπου αυτή είναι υποχρεωτική θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ. Μάλιστα οι έλεγχοι αναμένεται να είναι εντατικοί και δεν θα υπάρξει χαλαρότητα, ενώ αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν και όσοι φορούν τη μάσκα σαν αξεσουάρ και όχι όπως πρέπει για να προφυλαχθούν οι ίδιοι, αλλά και οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο χώρο. Οπότε μάσκες περασμένες στο πιγούνι, στο λαιμό ή κρεμασμένες στο αυτί θα είναι αιτία για το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Προς το παρόν, οι εκκλησίες είναι εκτός λίστας, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία, αν διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Εν όψει του 15Αύγουστου, υπάρχει μία ανησυχία, με τον κ. Χαρδαλιά να τονίζει [ως στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.

Ηδη η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει εγκύκλιο προς τις Αρχιεπισκοπές τονίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την δημόσια υγεία εντός των Ναών. Προτρέπει μάλιστα τους κληρικούς και τους μοναχούς να τηρήσουν όλοι τα μέτρα, όπως φυσικά και οι πιστοί, εν όψει των εορτών της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου αναμένεται κοσμοσυρροή στις εκκλησίες.

 

Μάσκα σε ανοιχτούς χώρους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους άφησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε «η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».

Μάσκα στα σχολεία

Μάλιστα, έθεσε και θέμα επάρκειας των μασκών, ειδικά αν καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ακόμα και στα σχολεία. «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά  ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε«, ανέφερε η κ. Παγώνη. Τόνισε δε ότι  ακόμα και τώρα στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις. «Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε 2 και 3 μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες», υπογράμμισε.

Περισσότερα σε Ειδήσεις