fbpx
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μητσοτάκης: «Επιστροφή σε κάποια κανονικότητα τέλη άνοιξης - αρχές καλοκαιριού»

Μητσοτάκης: «Επιστροφή σε κάποια κανονικότητα τέλη άνοιξης – αρχές καλοκαιριού»

Ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συζήτησης της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum δήλωσε πως «αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα η επιστροφή σε κάποια κανονικότητα αναμένεται στα τέλη άνοιξης – αρχές καλοκαιριού»

Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς όπως δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνόδου World Economic Forum καθώς αναμένεται να επιτευχθεί στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού και αυτό εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως η Ελλάδα να χειριστεί καλά το πρώτο κύμα, ενώ, με το δεύτερο κύμα το Νοέμβριο, προχωρήσαμε σ’ ένα αυστηρό lockdown που «πόνεσε» οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση είπαν στους Έλληνες έγκαιρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα και ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

«Οι ειδικοί είναι αυτοί που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν νωρίς οι κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων και το σύστημα υγείας

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε καταλήγοντας.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας και τι άλλαξε στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πανδημία αναδείχθηκε σε μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωσή του και ότι έμφαση δίνεται πλέον κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα την αντικαπνιστική καμπάνια και την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους που τελικά λειτούργησε μ’ επιτυχία.

Τα εμβόλια από την ΕΕ και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η απόφαση της ΕΕ να αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την πανδημία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, πρέπει η Ευρώπη πράγματι να κάνει πιο γρήγορα ως προς τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αδειοδότηση της AstraZeneca, αλλά με την κεντρική συμφωνία εξασφάλισε τουλάχιστον την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στα εμβόλια και ότι κάποιες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δεν μειονεκτούν απέναντι στις ισχυρές.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΠΟΥ έχει έναν κρίσιμο ρόλο», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι μ’ αυτή θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ