Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Σήμερα στην τηλεδιάσκεψη (ώρα 18:00) της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει και γραπτώς την πρότασή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μέχρι στιγμής υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ βλέπουν θετικά την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να θεσπιστεί το συγκεκριμένο μέτρο στις «27» χώρες, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις από την Γαλλία. Όπως σημειώνει το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

Τι είναι και πως θα λειτουργήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις.

Ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τα κράτη μέλη να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού, τονίζοντας: « Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά».

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις