Θολό το τοπίο για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα

Πολλά είναι τα ερωτήματα γύρω από τη μετακίνηση εκτός νομού ενόψει και του Πάσχα, απαγόρευση που ισχύει από τις 7 Νοεμβρίου 2020

Παρότι οι εμβολιασμοί προχωρούν, ακόμη δεν μπορεί κανείς να ταξιδέψει μέχρι το χωριό ή τον τόπο καταγωγής του κάποιος που είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού 72 ωρών, πρωτόκολλο που όμως ισχύει για τους τουρίστες από το εξωτερικό που έρχονται ήδη στη χώρα μας.

Στην ερώτηση αυτή κλήθηκε σήμερα να απαντήσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στα παραπάνω ερωτήματα, ωστόσο, αρκέστηκε στα εξής:

«Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις είναι ένα θέμα που θα κριθεί αργότερα, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Ως προς τους τουρίστες που έρχονται συγκεκριμένα από το Ισραήλ με πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και με PCR τεστ 72 ωρών».

Σύμφωνα πάντως με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, το βασικό σενάριο που εξετάζει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας είναι να επιτραπεί η μετακίνηση για Πάσχα στο χωριό με εισιτήριο τα self tests, γεγονός που σημαίνει ότι θα ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού με αυτοκίνητο και πιθανότατα με πλοίο.

«Έχει ελεγχθεί το τρίτο κύμα» 

Ενδεικτική η τοποθέτηση του καθηγητή Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλους της Επιτροπής, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το τρίτο κύμα.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο - τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του την Κυριακή 4 Απριλίου. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αποκάλυψε, επιπλέον, ότι για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή πιθανότατα θα εισηγηθεί ως βασική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί self test.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και μέλος της Επιτροπής δήλωσε για το ζήτημα:

«Έχω την αίσθηση ότι η μετακίνηση των ανθρώπων από την κυρία κατοικία τους στη δευτερεύουσα κατοικία τους, εφόσον βρίσκονται σε περιοχές του ίδιου επιδημιολογικού φορτίου θα διευκόλυνε ώστε να έχουμε λιγότερους συνωστισμούς τα Σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά μόνο αυτοί και υπό αυτή την προϋπόθεση».

Περισσότερα σε Ειδήσεις