Lockdown: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Μικρή «δόση» χαλάρωσης θα «γευτούμε» όπως όλα δείχνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αναφέρθηκε στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να γιορτάσουν μαζί αυτές τις ημέρες. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους πολίτες να περάσουν τα Χριστούγεννα αυστηρά με την οικογένειά τους ή έστω με μία ακόμα και σε καμία περίπτωση με περισσότερα από εννέα άτομα.

Ρεβεγιόν για 9

Με τον ορίζοντα εορταστικών προσδοκιών για τα Χριστούγεννα να εξαρτάται ευθέως από την «αποσυμφόρηση» των ΜΕΘ και εν γένει των νοσοκομειακών μονάδων, «θρησκευτική ευλάβεια» ως προς την τήρηση των μέτρων ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας το φετινό πλαίσιο εορτασμού, από τις αγορές μέχρι το ρεβεγιόν. Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα, «για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως εξήγησε.

Στο ίδιο, αυστηρό, χριστουγεννιάτικο πλαίσιο δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από την μία Περιφέρεια της χώρας σε άλλη, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες λίγες στιγμές χαλάρωσης τις παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παράθυρο που σε κάθε περίπτωση άφησε χθες ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εορταστικές εκκρεμότητες

Στα ερωτηματικά των γιορτών παραμένουν ακόμη η λειτουργία ναών και λατρευτικών χώρων (καθώς επίκειται επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο), αλλά και η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αρχής γενομένης από τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

«Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το λιανεμπόριο στο τέλος της εβδομάδας και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα» τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, με τα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες να κυμαίνονται είτε στην κλιμακωτή επαναφορά του λιανεμπορίου (σε ομάδες καταστημάτων και ανά 3-4 ημέρες), είτε στο άνοιγμα επιχειρήσεων οριζοντίως, σε χρόνο που δεν θα προκαλεί ιδιαίτερη επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

Τέσσερις ημέρες χαλάρωσης

Τέσσερις ημέρες, τις παραμονές των αργιών και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν το Mega και το Star, αυτές τις τέσσερις ημέρες αναμένεται να υπάρξει μικρή χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν, αλλά με αυστηρές συστάσεις. Aναμένεται να επιτραπεί η κυκλοφορία και μετά τις 21:00 το βράδυ.

Παράταση του lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου

Την παράταση του lockdown για τα σχολεία, την εστίαση και άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Περισσότερα σε Ειδήσεις