Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, ψυχαγωγία, εστίαση

Σε ανακοινώσεις αναφορικά με το τι θα παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος των εορτών λόγω του πανελλαδικού lockdown, προχωρά αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας εξήγγειλε ότι δε θα ανοίξουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου τα εξής: σχολεία, εστίαση, διασκέδαση, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, χιονοδρομικά κέντρα.

Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και κατειλημμένων ΜΕΘ υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ» γι' αυτό και « η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος θα είναι πιο αργός αλλά πιο σίγουρος».

Επιπλέον:
  • παρατείνεται η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό,
  • συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα,
  • συνεχίζεται η απαγόρευση συναθροίσεων,
  • εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

«Είναι βέβαιο πως τα sms θα συνεχίσουν να υπάρχουν», σημείωσε σε σχετική ερώτηση, δίνοντας το στίγμα του «οδικού χάρτη» που καταρτίζει η κυβέρνηση τόσο για την περίοδο των Χριστουγέννων όσο και γενικότερα για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Εκκλησίες, κομμωτήρια, λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά εκκλησίες, κομμωτήρια, λιανεμπόριο θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. «Ειδικά για τις εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Δείτε live:

Καταστήματα εποχικών ειδών

Να σημειωθεί ότι από σήμερα μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 έως τις  20:30 καθημερινά, ενώ για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Επιστροφές από το εξωτερικό

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF:

  • θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών,
  • θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και
  • θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας, θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με την συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», υπογράμμισε αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα τεθεί - όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί - η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Πέτσα για την Τουρκία:

«Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης.

Την αλήθεια αυτή επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Και βέβαια παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων.

Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της. Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την γειτονική χώρα και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια».

Οικονομία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση δρομολόγησε και συνεχίζει εν μέσω πανδημίας ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό έργο που βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και οδηγεί στην αναμόρφωση της οικονομίας και της χώρας γενικότερα. Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από τις αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά γεγονότα αποτελούν οι επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η χώρα αποκτά οικονομική δύναμη πυρός για τα επόμενα χρόνια, καθώς - σύμφωνα με τον ίδιο - μπορεί να αντλήσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τέλος, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται για όσο διάστημα απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, ενώ δήλωσε ότι έχουν ήδη προβλεφθεί για το σκοπό αυτό 7 δισ. ευρώ.

Συλλυπητήρια για τον Πολ Σαρμπάνη

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τού Ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, που έφυγε από τη ζωή.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός σε σχετική του ανάρτηση, «ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης υπήρξε κορυφαία φυσιογνωμία στην αμερικανική πολιτική και ισχυρός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων, κάτι για το οποίο η Ελλάδα θα είναι πάντα ευγνώμων».

Περισσότερα σε Ειδήσεις