Τι συμβαίνει με τις τιμές – Ενοικίαση για επαγγελματικό σκοπό
Η κρίση της πανδημίας, που βυθίζει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, έχει ανατρέψει πλήρως το τοπίο στην αγορά ακινήτων και στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων. Τα σημάδια της πανδημίας στην ελληνική κτηματαγορά άρχισαν να φαίνονται στις τιμές των ενοικίων, οι οποίες έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν, ιδιαίτερα σε περιοχές που οι τιμές είχαν εκτιναχτεί στα ύψη.
Της Νατάσσας Βουδούρη
Οι περιοχές που κατέγραψαν τις πρώτες μειώσεις ενοικίων είναι κυρίως περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως:
- Άγιος Νικόλαος
- Άνω Πατήσια
- Πεδίον του Άρεως
- Πλατεία Αμερικής και πλατεία Αττικής
- Γκύζη
- Κολωνός
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας θα πληρώσουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του Νοεμβρίου, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν άμεσα το 50% της ζημιάς που θα υποστούν από το «κούρεμα» του μισθώματος.
Ειδικότερα, το νέο τοπίο στα ενοίκια, μετά και την ενεργοποίηση του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας, έχει διαμορφωθεί ως εξής:
- Το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης του Νοεμβρίου μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% για όλες τις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή καθώς και για τις επιχειρήσεις πληττόμενων ΚΑΔ με βάση τη διευρυμένη λίστα του Απριλίου.
- Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας καταβάλλουν το ενοίκιο Νοεμβρίου για την κύρια κατοικία τους μειωμένο κατά 40%.
- Οι γονείς που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τα τέκνα τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από το σπίτι τους θα πληρώσουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τη φοιτητική στέγη. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού σε φοιτητουπόλεις
Οι περισσότεροι φοιτητές αποφασίζουν να ξενοικιάσουν τα σπίτια που νοίκιαζαν, καθώς τα περισσότερα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως, οπότε μπορούν να διαμένουν στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους. Η επιλογή αυτή τους διευκολύνει ώστε να μην ξοδεύουν χρήματα για σπουδές.
Οι περισσότεροι λοιπόν το έχουν κάνει πράξη, και φέτος αρκετά δυάρια έχουν μείνει ξενοίκιαστα λόγω της διεξαγωγής μαθημάτων διά ζώσης. Οι πρώτες τάσεις είχαν φανεί κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όταν οι φοιτητές άρχισαν να ξενοικιάζουν, ιδίως αυτοί που βρίσκονταν κοντά στην απόκτηση του πτυχίου, καθώς έβλεπαν ότι η πανδημία δεν θα τελείωνε εύκολα και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιζόταν. Υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή για όσους φοιτητές βρίσκονται στο 2 ο έτος και πάνω: Ενώνουν τα έξοδά τους μαζί με συμφοιτητές φίλους ώστε να ξενοικιάζει ο ένας από τους δύο και να συγκατοικούν.
Αλλαγές στην ενοικίαση επαγγελματικών χώρων
Η πανδημία ώθησε αναγκαστικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχύχρονης μίσθωσης να αναθεωρήσουν. Στον τομέα των μεσιτικών, και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της ενοικίασης, έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις, που ευνοούν ως επί το πλείστον τους ενοικιαστές.
- Τηλεργασία: Μεγαλύτερο μέγεθος σπιτιού
Οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι lockdown με υποχρεωτική τηλεργασία δημιουργούν την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου στο σπίτι που θα ενδείκνυται για δουλειά. Κυρίως γονείς που εργάζονται από το σπίτι δεν μπορούν να αποδώσουν απρόσκοπτα, καθώς τα παιδιά τους μπορεί στον ίδιο χώρο να κάνουν τηλεκπαίδευση. Έτσι, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα και κατοικίες που προσφέρονται για τηλεργασία.
- Χώρος για online sessions
Παράλληλα, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν ανάγκη τον έξτρα χώρο για να τελούν εκεί τη δουλειά τους, ώστε να μη μένουν άπραγοι και χωρίς εισόδημα. Επαγγελματίες όπως οι personal trainers χρειάζονται έναν χώρο για online sessions.
- Επαγγελματικοί χώροι για online αγορά
Εκτός από το κομμάτι της κατοικίας, μεγάλες αλλαγές παρουσιάζονται και στην ενοικίαση - αγορά επαγγελματικών χώρων. Καθώς το εμπόριο στρέφεται σε μεγάλο βαθμό στην online αγορά και το delivery, γίνεται αναγκαίο για πολλές επιχειρήσεις να διαθέτουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, οπότε επιλέγουν μικρά διαμερίσματα που τα μετατρέπουν σε αποθήκες.