Κορονοϊός: Τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες στον Μητσοτάκη για να αποφύγει το lockdown

Νέα μέτρα έβαλαν οι ειδικοί επιστήμονες στο τραπέζι – Αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό - Lockdown σε όλες τις χώρες της Ε.Ε ζητά η Καγκελάριος

Αναβρασμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Από σήμερα το πρωί στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας τίθενται η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, σύμφωνα και με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα κορονοϊού και 4399 στενές επαφές τους οι οποίες είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 35,2 έτη. Στη Λάρισα έχουν επιβεβαιωθεί 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Σε οριακή κατάσταση η Αττική

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται επιδημιολογικά και η περιφέρεια Αττικής. Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε πως «διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η ατομική και η συλλογική ευθύνη αναδεικνύονται σε ζήτημα μεγάλης εθνικής σημασίας. Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και την οικονομία της χώρας».

Τα πέντε μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες στον πρωθυπουργό

Τα πέντε μέτρα θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό οι επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι συνεδρίασαν το απόγευμα.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα

• Κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση και διασκέδαση) στις 9 ή τις 10 το βράδυ για τις "πορτοκαλί" περιοχές

• Απαγόρευση κυκλοφορίας μισή ώρα αργότερα από το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου οι θαμώνες και οι εργαζόμενοι να έχουν περιθώριο να επιστρέψουν στο σπίτι τους (πορτοκαλί περιοχές)

• Αναστολή των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων

Η κυβέρνηση το μόνο σίγουρο είναι ότι απεύχεται να μπει σε δεύτερο lockdown, αλλά συλλογίζονται η εποχική γρίπη συνδέεται χρονικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι μεταξύ αυτών τα μέτρα αφορούν την εστίαση και την τηλεργασία.

Tα μέτρα που φαίνεται να «κλείδωσαν» για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού αναμένεται ανακοινωθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Lockdown σε όλες τις χώρες της Ε.Ε ζήτησε η Μέρκελ

Την ανάγκη επιβολής lockdown στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico στις Βρυξέλλες, Ντέιβιντ Χέρσζενχορ, η κ. Μέρκελ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις