Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» 7 περιοχές - Ιδιαίτερη η ανησυχία για την Αττική

Συστήνεται σε όσους έχουν νοσήσει να καθυστερήσουν για τρεις μήνες τον εμβολιασμό τους ενώ μπορούν να εμβολιαστούν και οι έγκυες

Στην σημερινή ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα παρών ήταν και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις 7 «κόκκινες» περιοχές της Ελλάδας αλλά και για την πορεία της πανδημίας στην Αττική.

Μετά την ανακοίνωση του αυστηρού lockdown και σε Σπάρτη και Αργολίδα νωρίτερα το μεσημέρι, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «τα περισσότερα νέα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες δυτικής Αττικής, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα

(η οποία μπήκε σήμερα μαζί με τη Σπάρτη σε καθεστώς ολικού lockdown) και Χαλκιδική».

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά την Αττική επισήμανε πως οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος». Παράλληλα, ο υπουργός συμπλήρωσε πως «η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται» ενώ «παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας».

Μπορούν να εμβολιαστούν και οι έγκυες γυναίκες

Στην ενημέρωση συμμετείχε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά, η οποία προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό τους πληθυσμού.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για τις έγκυες γυναίκες δηλώνοντας πως μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλειας καθώς «στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν γυναίκες που να γνωρίζουν πως είναι εγκυμονούσες. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών που έμαθαν αργότερα πως είναι σε ενδιαφέρουσα, αλλά δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί».

Η κυρία Τσολιά επανέλαβε, πως υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο: όταν η έγκυος βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός, και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου».

Δεν υπάρχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας του εμβολιασμού

Η κ. Τσολιά τοποθετήθηκε και για τις αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας του εμβολιασμού τονίζοντας πως δεν υπάρχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Μάλιστα, η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες». Τέλος, διευκρίνισε πως αλλεργίες σε τρόφιμα έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις