Έμποροι κλειστών καταστημάτων: ''Παίζουν με τις ζωές μας'' - Αντάρτικο εμπόρων σε Πάτρα,Θεσσαλονίκη,Κοζάνη

Για επικίνδυνο αλαλούμ κάνουν λόγο οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, ενώ προηγουμένως υπήρχε η ανακοίνωση ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν και να υποδεχθούν τους πελάτες. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Στο μεταξύ, η πυροσβεστικού τύπου ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για επιδότηση των εμπόρων με 1.000 έως 4.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους εμπόρους.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Δραματική η κατάσταση στην Κοζάνη

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Από την Κοζάνη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Σάκης Δραγατσίκας υπογραμμίζει στο kedenews.gr ότι: «Οι επιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από αρνητικές από το κλείσιμο των καταστημάτων, λίγες μέρες πριν το Πάσχα». «Περιμέναμε να δουλέψουμε έστω αυτές τις μέρες. Με αυτήν την επιλογή χάνεται ένα μεγάλο μέρος του τζίρου. Και έχουμε μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος επιστροφής των εμπορευμάτων», λέει με αγανάκτηση ο Σ. Δραγατσίκας. «Η απώλεια του τζίρου είναι τουλάχιστον 30% από την αρχή του lockdown. Οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Χοντρικά το υπολογίζουμε στο -40%», λέει στον ίδιο δραματικό τόνο. «Εάν δεν δουλέψουμε και αυτές τις μέρες, καταστραφήκαμε. Ουσιαστικά, έχουμε δουλέψει 6 μήνες τον τελευταίο χρόνο. Και τώρα θα μας δώσουμε 1000 ευρώ, οπότε είμαστε καλά…», υπογραμμίζει ο Σ. Δραγατσίκας.

Πάτρα: Είμαστε στα όρια της εξαθλίωσης!

«Παίζουν με τις ζωές μας!», τονίζει στο kedenews.gr ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Αναφερόμενος ειδικά στην Αχαΐα και την Πάτρα είπε: «Σήμερα ανοίξαμε τα καταστήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ανάψαμε τα φώτα. Ανοίξαμε τις πόρτες των καταστημάτων μας και όλοι είμαστε στα καταστήματά μας, χωρίς προσωπικό, αλλά με τις πόρτες ανοιχτές». «Η κατάσταση είναι τραγική!», υπογραμμίζει προσθέτοντας: «Ανοίξαμε τα Χριστούγεννα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά το clickaway δεν δούλεψε. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε το προσωπικό!» «Η επιδότηση των 1000 ευρώ δεν είναι αρκετή για να πληρώσουμε ούτε το μισό λογαριασμό της ΔΕΗ. Ήδη έχει κλείσει το 20% του λιανεμπορίου και εάν συνεχιστεί η κατάσταση θα κλείσει το 40% των καταστημάτων», λέει στον ίδιο δραματικό τόνο. «Το κόστος από τις κυβερνητικές επιλογές είναι τεράστιο εάν σκεφτεί κανείς ότι λίγες μέρες πριν το Πάσχα πήραμε εμπόρευμα και τελικά την Παρασκευή μας είπαν ότι δεν ανοίγουμε», σημειώνει ο Γ. Βαγενάς. «Επικρατεί γενικό αλαλούμ και ενώ φωνάζαμε ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, τελικά δεν εισακουστήκαμε και ο κόσμος συνωστίζεται στις πλατείες και εμείς είμαστε στα όρια της εξαθλίωσης», καταλήγει με αγανάκτηση ο Γ. Βαγενάς.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, την Κυριακή στην Πάτρα, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις απέβη άκαρπη. Ο ίδιος δέχθηκε την έντονη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου, που διαδήλωνε έξω από το δημαρχείο της Πάτρας με σύνθημα: «Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση».

«Πιστεύω, όπως πιστεύει πάντα η Κυβέρνηση, ότι είναι καλύτερο να συζητάμε τα θέματα πάρα να καθόμαστε από μακριά και απλώς να κοιτάζουμε ή να κλαίμε πάνω από το ...χυμένο γάλα», περιορίστηκε να πει ο Στ. Πέτσας προσθέτοντας: «Δεν είναι αυτή η πρόθεση μας, η πρόθεση μας είναι να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα από κοινού. Είμαστε σύμμαχοι και μαζί θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία έχουμε αυτές τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες μέχρι να ξεπεράσουμε οριστικά αυτή την κρίση». «Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αυστηρότητα και με σοβαρότητα από όλους, καθώς και η αίσθηση στους πολίτες ότι υπάρχουν βαλβίδες αποσυμπίεσης, μπορούν να μας φέρουν σε ένα καλό αποτέλεσμα, επιδημιολογικό και όχι μόνον οικονομικό», κατέληξε ο Στ. Πέτσας

Θεσσαλονίκη: Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο

Στην Θεσσαλονίκη ανάστατος είναι ο εμπορικός κόσμος μετά την κυβερνητική παλινωδία, που τελικά δεν επιτρέπει στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει. Για το ζήτημα, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις 6 μμ το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Προηγουμένως, ο εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη διαμαρτυρήθηκε εντόνως υπογραμμίζοντας ότι: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτησή του εμπορικού κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πως αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουμε στην κυβερνητική απόφαση». «Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν είναι σε θέση να προτρέψει να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία».

Διαμαρτυρία από τους περιφερειάρχες

Την ίδια ώρα, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή της κυβερνητικής απόφασης για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη «πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης - τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα». Ζητούν, μάλιστα, αλλαγή της κυβερνητικής απόφασης.

«Υπομονή» συστήνει ο Ν. Παπαθανάσης

Απαντώντας στην διαμαρτυρία των εμπόρων, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης απηύθυνε έκκληση στους εμπόρους να συμμορφωθούν με την κυβερνητική απόφαση επικαλούμενος την απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. ««Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη να τηρήσουν τους κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη και να του πούμε μπορείς να ανοίξεις ή να μην ανοίξεις. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, ξέρω ότι έχει κουράσει αυτή η λέξη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει», είπε (ΑΝΤ1) ο Ν. Παπαθανάσης.

Εφ. Αχτσιόγλου: Άμεση στήριξη των μικρομεσαίων

“Μετά το καψόνι, ανεπαρκές επίδομα”, ήταν το επικριτικό προς την κυβέρνηση σχόλιο της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου. «Ο κ. Μητσοτάκης, μετά το καψόνι του στους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, αφού ανακοίνωσε άνοιγμα καταστημάτων και μια μέρα μετά ο ίδιος το ακύρωσε, αφού τους έβαλε να χρεωθούν από αυτά που δεν έχουν για να ετοιμάσουν τα καταστήματά τους, εν μέσω του πιο παρατεταμένου λοκ-ντάουν στην Ευρώπη, σήμερα υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ένα ανεπαρκές επίδομα σε μέρος των πληττόμενων επιχειρήσεων, θεωρώντας πως έτσι θα ελέγξει τις αντιδράσεις. Μάταια. Η αγανάκτηση για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης δεν καλύπτεται», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου. «Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί σοβαρό σχέδιο, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών. Η κυβέρνηση ξεκάθαρα δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο», καταλήγει.

Περισσότερα σε Ειδήσεις