Κικίλιας: «Τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει»

Ο υπουργός Υγείας συμμετέχοντας στην απογευματινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην Αττική και όχι μόνο

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε κατά την απογευματινή ενημέρωση πως «τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει». Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και για άλλες «κόκκινες» περιοχές στην Ελλάδα - αναφορικά με την αναλογία πληθυσμού και κρουσμάτων - όπως «η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία. Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα», δηλώνει ο κ. Κικίλιας.

Την ίδια στιγμή, «ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κορονοϊού». Ο ίδιος σημείωσε πως «παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία» και πως «σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές».  Όσον αφορά την κάλυψη των ΜΕΘ από ασθενείς με κορονοϊό αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Ο υπουργός Υγείας μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε το μεσημέρι με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και την ενημέρωση τους σχετικά με τον εμβολιασμό έκανε λόγο για ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων».

Ο ίδιος δήλωσε πως «η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος απέναντι σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία».

Περισσότερα σε Ειδήσεις