Φθινόπωρο οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό

Ελέω κορονοϊού αναμένεται να μείνει «παγωμένος» στα 650 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022 – Ποια η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος

Στην άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ τον μήνα, μικτά, προχωράει η κυβέρνηση, διαψεύδοντας τις πρόσφατες φήμες που έκαναν λόγο για ένα ακόμη -το τρίτο κατά σειρά από το 2019- προσωρινό «πάγωμά» τους. Ωστόσο, λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, το ενδεχόμενο αύξησης της ελάχιστης αμοιβής για τον ιδιωτικό τομέα μοιάζει σχεδόν αδύνατο για φέτος, με τους αρμόδιους υπουργούς να φαίνεται ότι παραπέμπουν, βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου, την όποια αναπροσαρμογή του από το καλοκαίρι του 2022 και μετά.

Την ανακοίνωση για την εκκίνηση της διαδικασίας επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες, αντίστοιχα, έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν την εξέταση της Πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα που, λόγω των εμβολιασμών, φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μη δώσει νέα παράταση, αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία με βάση τις προβλέψεις του νόμου του 2013 που ψήφισε η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι απόψεις της ΤτΕ και του ΚΕΠΕ, καθώς και τα όσα έχουν μεσολαβήσει την τελευταία διετία» ανέφερε ο υπουργός.

«Η διαδικασία» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης «θα ξεκινήσει άμεσα, και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί». «Καθώς ολοκληρώνεται ένας κύκλος με την πανδημία και ανοίγει ένας άλλος, για πιο θετικές εξελίξεις» συνέχισε ο υπουργός, αφήνοντας να διαφανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η εκκρεμότητα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και οι επόμενες αναπροσαρμογές να γίνουν σε πολύ πιο θετικό έδαφος για την οικονομία και τους εργαζομένους».

Τα σενάρια

Βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου, μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας, η κυβέρνηση φαίνεται πως για φέτος προσανατολίζεται στη διατήρηση του κατώτατου μισθού και των κατώτατων ημερομισθίων στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2020 κατεγράφη ύφεση της τάξης του 8,2%, και την ίδια χρονική περίοδο το ΑΕΠ υποχώρησε στα 168,5 δισ. ευρώ, από τα 183,6 δισ. ευρώ του 2019. Αυτός, σύμφωνα με κατ’ ιδίαν συζητήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού σε διπλάσιο ποσοστό από τους ρυθμούς ανόδου του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Έτσι, το 2021 και τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη του ’22 οι ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια με τα ισχύοντα επίπεδα. Με βάση το ίδιο σενάριο, θετική προοπτική για μια μικρή έστω αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των κατώτατων ημερομισθίων θα υπάρξει από του χρόνου το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της επόμενης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, διαδικασίας, που θα πρέπει να επαναληφθεί (όπως πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο). Αν, φυσικά, η οικονομία δεν παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το φθινόπωρο του 2021 και μετά, τότε δεν αποκλείεται οι ελάχιστες αμοιβές για τον ιδιωτικό τομέα να παραμείνουν παγωμένες και το 2022, με τις προοπτικές αναπροσαρμογής τους να μετατίθενται για το... 2023.

Τα επόμενα «βήματα»

Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων από τις οποίες θα καθοριστεί για πόσον καιρό ακόμη θα παραμείνει «παγωμένος» ο κατώτατος μισθός και τα ελάχιστα ημερομίσθια, καθώς και το «πότε» και «αν» θα αναπροσαρμοστούν, βάσει του πλαισίου που ορίζεται από την κείμενη εργατική νομοθεσία, έχει ως εξής:

1. Μέχρι τις 30 Απριλίου του ’21 θα πρέπει να υποβληθούν από τους επιστημονικούς φορείς (όπως από την Τράπεζα της Ελλάδος) οι εκθέσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των κατώτατων ημερομισθίων. Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα σχηματίσει έναν πλήρη φάκελο με τις εκθέσεις των ερευνητικών φορέων και θα τον στείλει στους κοινωνικούς εταίρους (στη ΓΣΕΕ, στον ΣΕΒ, στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΕΣΕΕ και στον ΣΕΤΕ).

2. Με τη σειρά τους, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του περιεχομένου των εκθέσεων που θα έχουν υποβάλει οι επιστημονικοί φορείς.

3. Μέχρι τις 15 Μαΐου του 2021 η Επιτροπή Διαβούλευσης θα πρέπει να διαβιβάσει όλα τα υπομνήματα που θα έχουν υποβάλει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, στο σύνολο των συμμετεχόντων.

4. Μέχρι τις 31 Μαΐου του 2021 όλα τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρωθεί θα πρέπει να διαβιβαστούν, μαζί με την τεκμηρίωση των διαβουλευομένων και την έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων, προς το ΚΕΠΕ για τη σύνταξη του σχεδίου πορίσματος. Το πόρισμα θα εμπεριέχει όλες τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας τους, πλήρη τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και αναλυτική παρουσίαση των παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη του κατώτατου μισθού.

5. Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021 το επίσημο και τελικό πόρισμα θα πρέπει να υποβληθεί στους συναρμόδιους για το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

6. Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ’21 ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρότασή του για την τύχη του κατώτατου μισθού και να ληφθούν από την κυβέρνηση οι οριστικές αποφάσεις.

*'Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα kedenews 

Περισσότερα σε Ειδήσεις