Εισηγήσεις για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές - Οι πιθανές ημερομηνίες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων και των αξιωματούχων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει από τις 2:30 το μεσημέρι εισηγείται το διαδοχικό άνοιγμα των σχολείων.

Ειδικότερα, οι ειδικοί εισηγούνται να γίνει η αρχή με το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, με πιθανές ημερομηνίες 8 ή 11 Ιανουαρίου. Όπως όλα δείχνουν, εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για το διαδοχικό «ξεκλείδωμα» των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Οι ειδικοί έχουν στη διάθεσή τους όλα τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που καταδεικνύουν ότι ένα μεθοδικό και προοδευτικό άνοιγμα των σχολείων δεν θα είχε μεγάλη επίπτωση ούτε στο φορτίο του ιού ούτε στην κινητικότητα του πληθυσμού.

Πιέσεις από τους παιδιάτρους

Την ίδια ώρα, πιεστικά υπέρ του επανέναρξης των διά ζώσης σχολικών μαθημάτων τάσσονται και οι παιδίατροι που παίρνουν μέρος στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι ηλικίες κάτω των 12 ετών έχουν χαμηλό βαθμό νόσησης και μετάδοσης του ιού, ενώ τίθεται σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών μετά το παρατεταμένο lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου, που θεωρείται μια ασφαλής κίνηση, και μία εβδομάδα μετά των υπολοίπων βαθμίδων, τηρώντας βέβαια τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα που είχαν τεθεί και στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Άνοιγμα εστίασης

Αναφορικά με την εστίαση, στο σύνολό τους οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμά της, τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις που θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Βασικό κριτήριο για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καίριο παράγοντα για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων παίρνει μέρος και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Περισσότερα σε Ειδήσεις