Οργή και αγωνία επικρατεί ανάμεσα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αφού, όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρωτοφανές κύμα απολύσεων, που έχει ξεκινήσει από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χριστόπουλος, σε δηλώσεις του στο kedenews.gr επισήμανε ότι μόνο τις τελευταίες μέρες υπάρχουν τουλάχιστον 100 απολύσεις, ενώ φοβάται ότι μπορεί να βρεθεί χωρίς δουλειά το 10% των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πανελλαδικά.
Ο γραμματέας της ΟΙΕΛΕ είπε αρχικά: «Τον Ιούλιο του 2020 ψηφίστηκε ο νόμος της υπουργού Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση. Τότε, η κ. Κεραμέως εξαπάτησε άλλη μια φορά τους πολίτες και τον κλάδο μας, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Είπε ότι θα υπάρχει η μετατροπή των συμβάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από ορισμένου χρόνου σε αορίστου – μιλάμε για τις αρχικές συμβάσεις, όταν ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός διορίζεται σε ένα σχολείο, η πρώτη του σύμβαση ήταν για διετία με βάση το Σύνταγμα, η δοκιμαστική διετία.
Έλεγε ότι κάνουμε όλες τις συμβάσεις αορίστου χρόνου για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας και μακροχρόνιας εργασίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Βέβαια, αυτό ούτε μικρό παιδί δεν θα το πίστευε. Υπό την έννοια, ότι τις έκανε αορίστου χρόνου όλες έτσι ώστε, πρώτον, οι ιδιοκτήτες να μπορούν να απολύουν από την πρώτη μέρα, δεύτερον, να απολύουν πριν συμπληρώσει χρόνο ο εκπαιδευτικός, ώστε να μη δικαιούται αποζημίωση, και, τρίτον, για να αποφεύγεται η μισθολογική τους ωρίμανση και να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους. Ένα δόλιο σχέδιο.
Ούτως ή άλλως, αυτός ο νόμος δεν ήταν της κ. Κεραμέως. Της τον πήγαν έτοιμο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και αυτή απλώς τον υπέγραψε
Αυτή είναι μία από τις πολλές άθλιες διατάξεις που διαλύουν κάθε είδους σοβαρή συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Εμείς το είχαμε πει αυτό το πράγμα. Ότι θα προκαλέσει κύμα απολύσεων. Οι απολύσεις πλέον είναι πολύ φτηνές. Δεν στοιχίζουν τίποτα. Δωρεάν είναι για τους ιδιοκτήτες, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς που είναι στον πρώτο τους χρόνο. Θα έχουμε ένα τσουνάμι απολύσεων ανακυκλούμενων εκπαιδευτικών».
«Τρομακτικό το νούμερο»
Ο κ. Χριστόπουλος στη συνέχεια μετέφερε την ενημέρωση που έχει η Ομοσπονδία από τα μέλη της όσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση στα σχολεία: «Πράγματι, εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε πάνω από 100 ενημερώσεις για απολύσεις μόνο τις τελευταίες μέρες. Το νούμερο θα φτάσει σε τεράστια επίπεδα. Πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως πάμε θα έχουμε απόλυση του 10% των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, που είναι ένα τρομακτικό νούμερο, όπως καταλαβαίνετε.
Ας αφήσουμε τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό. Πείτε ότι δεν μας νοιάζει που χάνει τη δουλειά του. Υπάρχει ένα άλλο, πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει παιδαγωγική υφή, έχει παιδαγωγικό περιεχόμενο. Ποιο είναι αυτό;
Αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε άπειρες επιστημονικές έρευνες, το λέει ακόμη και ο ΟΟΣΑ, που είναι ένας συντηρητικός θεσμός για την εκπαίδευση. Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση λέει ότι ένα σχολείο ωριμάζει μαζί με τους εκπαιδευτικούς του. Ένα σχολείο μπορεί να υπάρχει ως σχολείο μόνο όταν οι εκπαιδευτικοί του ωριμάζουν μέσα στον χώρο αυτό, γίνονται ένα κομμάτι με την εκπαιδευτική κοινότητα, δένονται με την τοπική κοινωνία, με τα παιδιά.
Όταν ο εκπαιδευτικός είναι ένας επισκέπτης, ο οποίος δουλεύει επτά μήνες σε ένα σχολείο, επτά μήνες στο άλλο, τότε ούτε ο ίδιος θα μπορέσει να προοδεύσει επαγγελματικά ούτε το σχολείο θα μπορέσει να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό από τον εκπαιδευτικό. Διότι ο εκπαιδευτικός δεν θα έχει την αίσθηση ότι σε αυτό το σχολείο μπορεί να βρει το επαγγελματικό του σπίτι, ώστε να δώσει όλη του την ψυχή και όλο του τον εαυτό, τις γνώσεις και την εμπειρία του.
Το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση είναι τους ιδιοκτήτες. Ήθελαν να έχουν ένα ανακυκλούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό, φτηνό και εύκολα διαχειρίσιμο
Βέβαια, τα σοβαρά ιδιωτικά σχολεία –δεν είναι πάρα πολλά, αλλά είναι αρκετά– δεν προσφεύγουν σε τέτοιες τακτικές. Σέβονται τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, σέβονται τις συμβάσεις τους και θέλουν να κρατούν τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο, καθώς αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι καλό κυρίως για τους μαθητές και για τις οικογένειές τους».