Η ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας τονίζει ότι το «νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» και στέλνει το μήνυμα «κάτω τα χέρια από το 8ωρο».
ΔΟΕ: Ολόκληρη η ανακοίνωση
Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δίνουμε ενωμένοι τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που επιχειρεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό εργάσιμο χρόνο, με παράλληλο σεβασμό και θωράκιση της κοινωνικότητας των πολιτών αφορά όλους τους εργαζόμενους και δε θα σταματήσουμε να το διεκδικούμε.
Το νομοσχέδιο, που επιδιώκει να περάσει στη Βουλή η Κυβέρνηση, για την κατάργηση της 8ωρης εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις απεργίες, δεν πρόκειται να περάσει.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί, σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενάντια στην ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη.
Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στα Δημοτικά
Την ίδια ώρα η ΔΟΕ τάσσεται απέναντι στην εγκύκλιο που καταργεί τη δυνατότητα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά σχολεία. «Με την εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021, η οποία ορίζει περιοριστικά τη δήλωση προτίμησης δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία, το Υ.ΠΑΙ.Θ. πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μεθοδεύει τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών», σημειώνει η ΔΟΕ.
Στη συνέχεια η Διδασκαλική Ομοσπονδία προσθέτει: «Συγκεκριμένα, είναι, πλέον, η πλειοψηφία των μαθητών σε επίπεδο τμήματος που θα καθορίζει τη γλώσσα που θα διδαχθεί ολόκληρο το τμήμα κάτι που θέτει τέρμα στη δυνατότητα της λειτουργίας τμημάτων και για τις δύο γλώσσες (Γερμανικά και Γαλλικά), ενώ σε περίπτωση ίσου αριθμού προτιμήσεων ο παράγοντας που θα καθορίζει το ποια γλώσσα θα διδαχθούν οι μαθητές, θα είναι οι διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο της Διεύθυνσης.
Είναι ξεκάθαρη η αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Πρόκειται για μια ακόμη δραστική περικοπή σε προσωπικό και δαπάνες η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για τη μαθησιακή διαδικασία και τους μαθητές.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου και την έκδοση νέας με την οποία θα δίνεται και πάλι στους μαθητές η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής και παρακολούθησης της δεύτερης ξένης γλώσσας που επιθυμούν».