Οι παραγωγοί σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από δυο άσχημες εμπορικά χρονιές, με τις εξαγωγές όμως να καλπάζουν, κάνουν οικονομίες κλίμακος.
Καθυστερημένα αναμένεται να μπουν στο χωράφι οι χιλιάδες παραγωγοί ελιάς Καλαμών της χώρας μας, καθώς οι τελευταίες βροχοπτώσεις που ήταν πολύ έντονες (ειδικά στα δυτικά), προκαλώντας και πλημμύρες στα λιοστάσια, έχουν οψιμίσει την παραγωγή και ο καρπός δύσκολα μαυρίζει. Οι παραγωγοί τονίζουν μετ’ επιτάσεως πως αν και φέτος δεν έχει καλή τιμή το προϊόν, τότε θα πάνε και πάλι τον καρπό για ελαιοποίηση, όπως έγινε πέρσι. Σημειωτέον πως λόγω της ξηρασίας και παρά την αραιή καρποφορία, κυριαρχούν τα μικρά μεγέθη φέτος.
Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από τις βασικές ζώνες παραγωγης αναφέρει πως η πλειοψηφία των αγροτών στην προσπάθεια που κάνει να… μαζέψει τα έξοδα, τηρεί στάση αναμονής, ώστε να ωριμάσει ένα μεγάλο ποσοστό καρπών και μετά να μπει να συγκομίσει. Έτσι, θα έχει και λιγότερα εργατικά, εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο μεγαλοπαραγωγός Ανδρέας Κότσαλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή στο Μεσολόγγι πάει για πιο μετά, ενώ στην περιοχή υπάρχει τεράστια πτώση παραγωγής, λόγω της ακαρπίας από τον καιρό του περασμένου χειμώνα και της άνοιξης, μετέπειτα των χαλαζοπτώσεων και τελευταία λόγω των ζημιών από την κακοκαιρία Μπάλλος. Αν, προσθέτει ο ίδιος, ο καιρός κρυώσει απότομα, τότε θα είναι καταστροφή για τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν πλέον και αποθέματα στις αποθήκες τους…
Το ενθαρρυντικό είναι πως, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο παραγωγός και γεωπόνος από το Νεοχώρι κ. Ηλίας Μαυράκης γίνονται πράξεις με ελιές αποθηκευμένες παλιότερων ετών στα 1,80 ευρώ το 200άρι (200 κομμάτια στο κιλό), όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα οι τιμές για τα φρέσκα να ξεκινήσουν από τιμές κοντά στα 1,50 ευρώ τουλάχιστον, δεδομένου ότι σε όλα τα αγροτικά προϊόντα καταγράφονται ανατιμήσεις. Σύμφωνα δε με τον κ. Κότσαλο, γίνονται πράξεις ακόμα και στα 2 ευρώ το 200άρι της παλιάς Καλαμών.
Στη Φθιώτιδα, όπου επίσης καταγράφεται μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω της ακαρπίας, ελάχιστοι παραγωγοί έχουν αρχίσει το μάζεμα και υπάρχει και εκεί στάση αναμονής.
Στη Λακωνία αναμένεται κάμψη της παραγωγής, με το Γεράκι για παράδειγμα να περιμένει μια σοδειά λόγω της ακαρπίας κατά 60 με 70% πεσμένη από πέρσι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε ορισμένα κτήματα η μείωση αγγίζει και το 90%. Στην ίδια περιοχή το μάζεμα αναμένεται να ξεκινήσει δειλά-δειλά από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς έχει ωριμάσει σε ικανοποιητικό βαθμό ο καρπός. Ως προς τα μεγέθη, οι πληροφορίες, κάνουν λόγω για έντονη μικροκαρπία, λόγω των παρατεταμένων συνθηκών ξηρασίας. Στην ίδια περιοχή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νέα δημοπρασία του ΑΣ Γερακίου, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, για προϊόν περσινής εσοδείας, με τους εμπόρους ήδη να δείχνουν ζεστοί, λένε οι πληροφορίες.
Τέλος, στη Χαλκιδική ορισμένοι παραγωγοί με Καλαμών αναμένεται να αρχίσουν τη συγκομιδή της επόμενες ημέρες.
Πηγή: apela.gr