Εντοπίστηκε έπειτα από εννέα χρόνια ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο το «Γυναικείο κεφάλι» και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν, που είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.
Τα δύο έργα εντοπίστηκαν στην Κερατέα, μέσα σε μία κρύπτη σε ρεματιά. Εκεί τα είχε κρύψει 49χρονος Έλληνας, που διαμένει στο Πόρτο Ράφτη και φέρεται να είναι ένας εκ των δραστών της κλοπής του 2012. Ο 49χρονος έχει προσαχθεί και κρατείται στην ΓΑΔΑ. Ο ίδιος υπέδειξε στην Αστυνομία το σημείο όπου είχε κρύψει τα έργα. Ο προσαχθείς είχε κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για κλοπή.
Οι δράστες της κλοπής 2012 είχαν αφαιρέσει επίσης και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια. Το σχέδιο αυτό εντοπίστηκε κατεστραμμένο. Οι δύο αυτοί πίνακες βρίσκονται πλέον στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο Τμήμα του ΥΔΕΖΙ.
Σήμερα το πρωί, στις 11.00, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη στην αίθουσα Π. Μπακογιάννης.
Το χρονικό της κλοπής
Ήταν ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 όταν ένας ψηλόλιγνος άνδρας τρύπωσε στην Εθνική Πινακοθήκη, μία μέρα πριν το οριστικό κλείσιμό της για ριζική ανακαίνιση, και άρπαξε ένα έργο τέχνης ανυπολόγιστης αξίας. Επρόκειτο για έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι», το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον κορυφαίο Ισπανό ζωγράφο το 1939 και η αξία του αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ!
Στην πίσω πλευρά του πίνακα υπήρχε μια χειρόγραφη αφιέρωση του Πικάσο στον ελληνικό λαό – την είχε γράψει το 1949 - για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Ο ίδιος εξάλλου χάρισε το πολύτιμο έργο του στη χώρα μας ως μια ένδειξη τιμής και σεβασμού στους αγωνιζόμενους Έλληνες. «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο), γράφει στο πίσω μέρος του μουσαμά, τιμώντας τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον του φασισμού.
Η ιστορία του πίνακα του Πικάσο
Ο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι», το 1939. Δέκα χρόνια μετά, το 1949, πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.
Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).
Το «Γυναικείο Κεφάλι» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56Χ40), είναι πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, συντρόφου του ζωγράφου που υπήρξε από τις σημαντικότερες μούσες του. Ο ίδιος, έχοντας βιώσει τον Ισπανικό Εμφύλιο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διασημότερο δημιούργημα του, την «Γκερνίκα», αποφάσισε να δωρίσει το «Γυναικείο κεφάλι» στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για τη στάση του απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα 9 χρόνια που διήρκεσε η σχέση τους ο Πικάσο ζωγράφισε πολλά πορτρέτα της.
«Ανεμόμυλος Στάμμερ»
Ο πίνακας του Μοντριάν είναι λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44 και φιλοτεχνήθηκε το 1905. Απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.