Η Σάμος τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο των εμβολιαστικών αναφορών, καθώς πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί στο νησί έχουν καθυστερήσει λόγω απροθυμίας πολλών κατοίκων του νησιού να εμβολιαστούν.
Το kedenews επικοινώνησε με τοπικούς φορείς που διαχειρίζονται τους εμβολιασμούς στη Σάμο και οι απαντήσεις που λάβαμε τόσο από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου κ. Νίκο Στεφανή , αλλά και από το Δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη απέχουν πολύ από το σενάριο που θέλει τους κατοίκους να μην είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, αλλά και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου τονίζουν ότι για την όποια καθυστέρηση των εμβολιασμών ευθύνεται η γενικότερη απαξίωση του εμβολίου της Astrazeneca.
« Χορηγούμαι 300-400 εμβόλια την ημέρα»
Πιο συγκεκριμένα ο Διοικητής του νοσοκομείου Σάμου κ. Νίκος Στεφανής ναφερόμενος στην καθημερινή ροή εμβολιασμών στο νησί είπε: «Οι εμβολιασμοί στη Σάμο εκτελούνται κανονικά όπως και στο διάστημα από τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει . Έξι εμβολιαστικές γραμμές είναι στο νησί , δύο στο Νοσοκομείο Σάμου. Ημερησίως χορηγούμε 300-400 εμβόλια. Βέβαια όπως γνωρίζετε σε όλη τη χώρα για το εμβόλιο της AstraZeneca υπάρχει μια δυσπιστία. Σε όλα τα άλλα εμβόλια που διαθέτουμε οι εμβολιασμοί εκτελούνται κανονικά».
Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τη λειτουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου του νησιού, αλλά και για την υποτιθέμενη απροθυμία των κατοίκων να εμβολιαστούν εξήγησε: «Το θέμα που δημιουργήθηκε με το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο που ήταν να ανοίξει στις 5 με 9 Ιουνίου ήταν ότι δεν υπήρχαν πολλά ραντεβού από τους πολίτες της Σάμου. Δεν είναι θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος αυτό. Οι Σαμιώτες δεν είμαστε τόσοι πολλοί. Στην απογραφή του 2011 έδειξε 33.000 άτομα. Αν αφαιρέσουμε λοιπόν τα παιδιά που είναι κάτω από 18 ετών κι αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν , γιατί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή αυτούς που βρίσκονται κλινήρης στ σπίτια τους και αυτούς που δεν θέλουν με τίποτα να εμβολιαστούν , γιατί δεν εμβολιάστηκαν ποτέ στη ζωή τους , σίγουρα αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να είναι 33000 πρέπει να είναι λιγότεροι».
Θα ξεπεράσουμε τους 11000 εμβολιασμούς συνολικά σήμερα
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Σάμου τόνισε ακόμα ότι τοποθετεί, σύμφωνα με δική του εκτίμηση, τον αριθμό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν στο νησί στις 25.000. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα που μιλάμε 10923 εμβόλια και θα περάσουμε σήμερα τους 11.000 εμβολιασμούς, τουλάχιστον της μία δόσης. 6750 εμβόλια έχουν γίνει με δύο δόσεις. Οι ακυρώσεις δεν είναι τόσες πολλές για το νησί. Μπορεί αν μην πήραμε μπρος αμέσως , αλλά λόγω και του τουρισμού τώρα αυτό που βλέπω είναι ότι οι πολίτες του νησιού προσέρχονται με βάση τα ραντεβού που υπάρχουν ελεύθερα και κάνουν τον εμβολιασμό τους»
Η απαξίωση του Astrazeneca έφερε καθυστερήσεις
Ο κ. Στεφανής αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την καθυστέρηση των εμβολιασμών τόνισε: «Μετά το ντόρο που έγινε με το AstraZeneca είχαν μειωθεί τα ραντεβού για το εμβόλιο αυτό. Το Johnson ξεκίνησε αργά στη Σάμο και όταν βγήκαν κάποια θέματα και ακούει ο κόσμος και τους δημοσιογράφους υπήρξε και γι αυτό το εμβόλιο ένα μικρό φρένο. Από εκεί και πέρα όταν ο κόσμος πείστηκε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα , γιατί κανένα εμβόλιο δεν είναι προβληματικό αρχίσαμε να ανεβαίνουμε. Εμείς εδώ στη Σάμο δεν είχαμε ούτε μία παρενέργεια από εμβολιασμό. Τώρα που αυξήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές είναι λογικό αν μην έχουμε 100% πληρότητα στα ραντεβού, γιατί οι πιο πολλοί έχουν εμβολιαστεί. Για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες τώρα ανοίξανε , τώρα μπορούν να εμβολιαστούν».
Συμπλήρωσε ακόμα πως η αρνητική διαφήμιση σε κάποια εμβόλια ήταν λογικό να δημιουργήσει μια καθυστέρηση: « Όταν λοιπόν έγινε μια αρνητική διαφήμιση για τα 2 από τα 3 εμβόλια που έχουμε στο νησί , το τρίτο είναι το Pfizer είναι λογικό ότι υπήρξε ένα μικρό φρένο στους εμβολισμούς. Εγώ θα έκανα όποιο εμβόλιο ήταν άμεσα διαθέσιμο. Ο Έλληνας είναι τις τελευταίας στιγμής , κοιτάζει τι γίνεται γύρω του και μετά πάει για τον εμβολιασμό» ενώ για το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο ανέφερε: «Δεν θα πιάναμε όλους τους στόχους για το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο , αλλά στόμα με στόμα και μέρα τη μέρα θα μεταδιδόταν η πληροφορία ότι όλα πάνε καλά και έλα να κάνεις το εμβόλιό σου. Δεν μας έχουν ακυρώσει το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο , αλλά είμαστε σε αναστολή και περιμένουμε».
Όλοι περίμεναν το μονοδοσικό εμβόλιο
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης , αφού επιβεβαίωσε τα στοιχεία που δίνει και την προσέγγιση του Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου στο θέμα έδωσε την δική του οπτική στο θέμα: «Το αν η Σάμος βρίσκεται εμβολιαστικά σε χαμηλό ποσοστό έχει να κάνει και με τα κανάλια που ξεκίνησαν να αναφέρουν προβλήματα με το εμβόλιο της Astrazeneca και όλοι περιμένουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson και έτσι δημιουργήθηκε μια καθυστέρηση».
Υπάρχει πλημμελής ενημέρωση των πολιτών γιa τον εμβολιασμό
Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου αναφέρθηκε και στη γενικότερη προσπάθεια των εμβολιασμών και καταλόγισε πλημμελή πληροφόρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, προς τους πολίτες, στο θέμα των εμβολιασμών. « Όλοι χαιρετίσαμε την πρωτοβουλία της γαλάζιας ελευθερίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και όλοι την χαιρετίσαμε με ενθουσιασμό, αλλά στην περίπτωση αυτή δε έγινε σωστή ενημέρωση στον κόσμο, πλημμελής ενημέρωση και από εμάς τους Δήμους , αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση. Όταν κάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα , το οποίο από την πλευρά μας οι Δήμοι ολοκληρώσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε , να φτιάξουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο . Από την πλευρά μας ότι μας ζητήθηκε το έχουμε κάνει. Δεν επιρρίπτουμε τις ευθύνες αλλού , αλλά ένα τέτοιο εγχείρημα χρειαζόταν και μια σωστή διαφημιστική καμπάνια. Όμως ο εμβολιασμός δεν έχει σταματήσει στη Σάμο. Δεν έχουμε τα τεράστια νούμερα που υπάρχουν αλλού, αλλά κατ αναλογίαν τα 300-350 εμβόλια την ημέρα είναι ένα νούμερο σημαντικό».
Το φαινόμενο του τουριστικού εμβολιασμού
Ο κ. Δήμαρχος μίλησε ακόμα και για τι φαινόμενο του τουριστικού εμβολιασμού , όπως το ονόμασε, που δημιουργεί πλασματικά στοιχεία για την επιτυχία των εμβολιασμών σε άλλα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα και υποδέχονται ετεροδημότες για να εμβολιαστούν στον τόπο καταγωγής τους: «Όταν ξεκίνησαν οι Φούρνοι να εμβολιαστούν άπαντες , τότε υπήρχε συνωστισμός γι να εμβολιαστούν . Κατέβηκε πολύ κόσμος από την Αθήνα , οι οποίοι ως ετεροδημότες έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν στον τόπο καταγωγής , έτρεξαν λοιπόν οι Αθηναίοι, και καλά έκαναν να εμβολιαστούν στους Φούρνους. Εκεί λοιπόν τα νούμερα εκτοξεύτηκαν. Αυτό έγινε στη Σαντορίνη, στην Πάρο και στα νησιά των Κυκλάδων που είναι κοντά η Αθήνα και εκμεταλλευόμενοι αυτή την διαδικασία και τα νούμερα ανεβαίνουν. Η Σάμος δεν έχει τέτοιον τουριστικό εμβολιασμό. Τα νούμερα εδώ είναι πραγματικά».
Ο κ. Λυμπέρης έκανε ειδική αναφορά και στον πολύ μικρό αριθμό απωλειών στη Σάμο από την πανδημία: «Τα νούμερα των απωλειών στη Σάμο είναι απειροελάχιστα. Έχουμε χάσει δύο τρεις ανθρώπους ντόπιους. Τα 8 και 9 άτομα που έχασαν λόγω κορωνοϊού την ζωή τους στη Σάμο προέρχονται από άλλα νησιά. Όλα τα Δωδεκάνησα εξυπηρετούνται από τη Σάμο , γιατί έχουμε ένα πολύ καλό νοσοκομείο και μια υγειονομική κάλυψη άριστη».