Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε πριν από λίγο κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τις επόμενες εκλογές με το 43% συν μία ψήφο από τον πρώτο γύρο.
Για νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ακυβερνησία και την παράλυση που είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση εν αναμονή της καλλιέργειας της λεγόμενης κουλτούρας συνεργασίας, έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό σύστημα, τονίζοντας ότι ο νέος νόμος προωθεί ένα ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα που δίνει επαρκή νομιμοποίηση πολιτικά και ηθικά στον νικητή.
Πως θα εκλέγονται οι πρόεδροι των κοινοτήτων
Πρόεδρος θα εκλεγόταν ο υποψήφιος του Συνδυασμού που πήρε τα περισσότερα έγκυρα ψηφοδέλτια στη Δημοτική Ενότητα και όχι στη Δημοτική Κοινότητα, ενώ, ο πρόεδρος θα εκλεγόταν χωρίς τη διαδικασία σταυρού.
Κατωτέρω ακολουθεί μια συνοπτική παράθεση του πως τελικά κατατέθηκαν οι σχετικές διατάξεις:
- Σύμφωνα λοιπόν, με την παρ.1 του αρ.4, οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 300 κατοίκων διοικούνται από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας.
- Η παρ.5 του αρ.20 «μορφή και περιεχόμενο των ψηφοδελτίων» ορίζει ότι:
«Στο ψηφοδέλτιο μετά από το όνομα και το έμβλημα του Συνδυασμού, εφόσον αυτό υπάρχει, αναγράφονται ... : α) Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο του υποψήφιου Δημάρχου. ... β) Το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ... δ) Ο τίτλος “Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας” ακολουθούμενος από το όνομα της Δημοτικής Κοινότητας και στη συνέχεια το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο των υποψηφίων Προέδρων της Δημοτικής Κοινότητας του Συνδυασμού».
- Το αρ.22 «σταυροί προτίμησης» ορίζει:
«4. Για την εκλογή Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου. »
- Σύμφωνα με το αρ.30:
«Στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης κατά την αρχική ψηφοφορία (Α’ γύρος) στη Δημοτική Κοινότητα. Οι λοιποί υποψήφιοι, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο Δικαστήριο διενεργεί κλήρωση.»