Μια σπουδαία επιστημονική επιτυχία ως προς την αδρανοποίηση του κορωνοϊού και τη μείωση του ιικού φορτίου που φέρει ένας θετικός στον ιό άνθρωπος , πέτυχε ο Καθηγητής Βιοχημείας του πανεπιστημίου Πατρών κ. Κώστας Πουλάς και η επιστημονική του ομάδα.
Του Κώστα Παππά
Όπως εξήγησε μιλώντας στο kedenews o Καθηγητής απλές πλύσεις της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας με αλατόνερο είναι ικανές σε μεγάλο βαθμό να μειώσουν κατά 25% αρχικά το ιικό φορτίο του ιού στον οργανισμό και αν συνεχιστούν για περισσότερες ημέρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικό pcr test τον θετικό ασθενή.
Η πρώτη μελέτη που έγινε σε μικρό ακόμα αριθμό ασθενών στην Πάτρα γεμίζει αισιοδοξία τους ασθενείς για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε και σκεπτόμαστε την πανδημία και αν επιβεβαιωθούν και σε μεγαλύτερες μελέτες θα θέσουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα προσθέσουν μια εντελώς διαφορετική θέαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο κ . Πουλάς εξηγώντας τον μηχανισμό με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό μας είπε αρχικά: «Εμείς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη μελέτη αφού πρώτα κατανοήσαμε με βάση τη βιβλιογραφία των τελευταίων 15-16 μηνών που έχουν προηγηθεί σε σχέση με τον κορoνοϊό και τον τρόπο μετάδοσης και λοίμωξης. Ξέρουμε λοιπόν οτι ο sars cov-2 που έχουμε τώρα είναι ένας ιός που προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και η μετάδοσή του γίνεται αερογενώς και μόνο. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται αερογενώς και το κύριο χαρακτηριστικό για την διάγνωση του κορoνοϊού είναι ο προσδιορισμός του ιικού φορτίου στον ρινοφάρυγγά μας».
Το υψηλό ιικό φορτίο οδηγεί σε βαρύτερη νόσο
Όπως σημειώνει ο καθηγητής σχετικά με την κρισιμότητα του προσδιορισμού του ιικού φορτίου: «Η διάγνωση της ύπαρξης αυτού του φορτίου γίνεται με τη γνωστή μέθοδο της λήψεις δείγματος και την εξέταση ακολούθως του pcr του δείγματος. Το ιικό φορτίο πρόκειται για τον αριθμό , τη συγκέντρωση των ιικών σωματιδίων στον ρινοφάρυγγά μας. Αυτό έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα , όλοι ρωτούν για το ιικό φορτίο και μάλιστα ζητάνε το pcr να προσδιορίζει και το ιικό φορτίο ως απάντηση. Είναι σημαντικό να ξέρουμε το ιικό φορτίο, γιατί κάποιος συνάνθρωπός μας που έχει υψηλό ιιικό φορτίο μεταδίδει περισσότερο στους συνανθρώπους του και φαίνεται πάλι από μεγάλες δημοσιεύσεις οτι ένας ο οποίος έχει αυξημένο ιικό φορτίο , έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνει βαριά νόσο και να έχει αρνητική έκβαση της νόσου , δηλαδή να νοσήσει βαριά ή και να πεθάνει από τον κορoνοϊό».
Πως το αλατόνερο διασπά τους δεσμούς του ιού και μειώνει το ιικό φορτίο
Ο κ. Πουλάς στη συνέχεια εξήγησε πώς ο ίδιος και η ομάδα του σκέφτηκαν και προχώρησαν στη μελέτη αυτή , καθώς και στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδειξε στους πρώτους ασθενής που εφαρμόστηκε η ιδέα τους για απλές πλύσεις με αλατόνερο:« Με όλα αυτά στη σκέψη μας προσπαθήσαμε να μειώσουμε με κάποιον τρόπο το ιικό φορτίο. Ο ιός μπαίνοντας στον ρινοφάρυγγά μας προσκολλάται σε κάποια κύτταρα που έχουμε και στον υποδοχέα ac2. Προσκολλάται σε αυτά τα κύτταρα με την γνωστή πρωτεΐνη ακίδα. Αυτή η αλληλεπίδραση που υφίσταται μεταξύ της πρωτεΐνης ακίδας και του ac2 είναι ένα άθροισμα πολλών αλληλεπιδράσεων που οδηγούν στη σταθερή σύνδεση του ιού πάνω στους υποδοχείς. Εμείς λοιπόν θελήσαμε να σπάσουμε αυτή τη σύνδεση και επιλέξαμε για το λόγο αυτό εάν υπέρτονο διάλυμά με αυξημένη ιοντική ισχύ. Επιλέξαμε λοιπόν ένα διάλυμα με 5% χλωριούχο νάτριο , δηλαδή αλάτι».
Ο Καθηγητής τόνισε επίσης οτι : «Πιστεύουμε λοιπόν οτι αυτό το διάλυμα αν το χορηγήσουμε ρινοφαρυγγικά θα σπάσει τους δεσμούς μεταξύ του ιού κai των κυττάρων μας και θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τους ιούς και να τους διώξουμε. Αυτό ακριβώς κάναμε στη μελέτη. Οπότε σε 20 θετικούς κια γνωστού ιικού φορτίου ασθενής κάναμε τρείς πλύσεις με αυτό το υπέρτονο διάλυμα εντός 6 ωρών και είδαμε μετά τη λήξη αυτής της εξάωρης περιόδου οτι το ιικό φορτίο μειώθηκε κατά περίπου 25%. Αυτό σημαίνει οτι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε το ιιικό φορτίο και αν συνεχίζαμε για περισσότερες ώρες και κάναμε περισσότερες πλύσεις θα είχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα , αλλά επιλέξαμε να σταματήσουμε εκεί τη μελέτη μας. Θα επαναλάβουμε όμως τα πειράματά μας τώρα πια θα γίνουν πολλές μελέτες και πολλά πειράματα».
Η έρευνά μας είναι ένα πρώτο φυτίλι
Ο κ. Πουλάς εξηγεί πως αυτό ήταν το έναυσμα προς την επιστημονική κοινότητα να ερευνήσει το θέμα « ήταν ένα πρώτο φυτίλι» εξηγεί. ο Καθηγητής σημειώνει ακόμα πως: «Θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες από εμάς , αλλά και από άλλα εργαστήρια , είμαι βέβαιος. Προτείνουμε λοιπόν συνοπτικά οτι όποιος συνάνθρωπός μας βρίσκεται θετικός σε pcr ταχύτατα να απομακρύνει το ιικό φορτίο από τη ρινική του κοιλότητα , να κάνει πολλές επαναλαμβανόμενες πλύσεις ώστε να αρνητικοποιηθεί το pcr κάτι που θα γίνει εκτιμώ μετά από μία μιάμιση μέρα πλύσεων. Πλέον δεν θα είναι θετικό το δείγμα αυτού του ανθρώπου , δεν θα είναι κρούσμα πιά άρα δεν θα κολλάει τον συνάνθρωπό του και η εξέλιξη της νόσου του σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε κια από τις δημοσιεύσεις στα μεγάλα περιοδικά μπορεί να είναι ηπιότερη , να νοσήσει ηπιότερα».
Μας ενδιαφέρει να κόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης
Ο κ. Πουλάς αναφέρει ακόμα πως: «Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι να κόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Αυτό είναι που προτείνουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας από τη στιγμή που θα βρεθούν θετικοί. Δεν το έχουν ψάξει ακόμα σε παγκόσμιο επίπεδο , είμαστε νομίζω οι πρώτοι που το κάναμε κια το ερευνήσαμε και γι αυτό το καταθέσαμε ως δημοσίευση στο αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πατρών για να είναι περιουσία του Πανεπιστημίου και θα προχωρήσουμε κια για δημοσίευση, Είμαι βέβαιος οτι είναι η πρώτη φορά που αυτό αποδεικνύεται και νομίζω οτι αλλάζει αρκετά τον τρόπο που σκαφτόμαστε και διαχειριζόμαστε την πανδημία. Θα έχουμε σύντομα και νεότερα».