Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέα τα Γεράνεια Όρη ζητά το περιφερειακό συμβούλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να διασωθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης 19ης Μαΐου κατέκαψε πάνω απο 60.000 στρέμματα.
Της Μαρίας Θαλασσινού
Δυστυχώς, η καταστροφική δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ήταν η σημαντικότερη της τελευταίας δεκαετίας καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ καταστρέφοντας την χλωρίδα, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 1.000 είδη εκ των οποίων τα 83 είναι ενδημικά.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την δορυφορική καταγραφή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με εικόνες μέσης ανάλυσης (VIIRS), που ελήφθησαν στις 23 και 24 Μαΐου αποτυπώθηκε ότι «η πυρκαγιά κατέκαψε 60.000 στρέμματα. Από το σύνολο της καμένης έκτασης, τα 45.000 στρέμματα αφορούν κωνοφόρα δάση και 13.000 μεταβατικές δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις και επλήγησαν αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές».
Το ζήτημα της καταστροφής των Γερανείων Ορών τέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής με την «Δύναμη Ζωής» να επισημαίνει ότι «η πυρκαγιά, τα αποκαϊδια της οποίας ακόμη καπνίζουν, έδωσε την χαριστική βολή σε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα παρθένα δάση της Αττικής, τα οποία αποτελούν πνεύμονες οξυγόνου για τους κατοίκους της».
Η «Δύναμη Ζωής» επισημαίνει, μάλιστα, ότι «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη περιοχή και όχι μόνο θα είναι τεράστιες. Η αποψίλωση των βουνών θα επιτείνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι κάτοικοι είναι ήδη προβληματισμένοι και ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα».
Ως εκ τούτου έγιναν αποδεκτά από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής τα αιτήματα της «Δύναμη Ζωής» και έτσι γίνεται απαιτητό από το κράτος ώστε «να κηρυχθεί η περιοχή άμεσα αναδασωτέα» και «να υπάρξει έγκαιρη και ολοκληρωμένη αποζημίωση όσων πολιτών έχασαν περιουσίες (σπίτια, καλλιέργειες κ.α.)». Επίσης, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ζητά «να υπάρξει μέριμνα για την άμεση οχύρωση των πληγεισών και όμορων περιοχών από τα όμβρια ύδατα που θα προκύψουν από τον ορεινό όγκο».
Τέλος, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση «να προχωρήσει στη σύνταξη-συγκρότηση μιας ενιαίας στρατηγικής και εφαρμογής μέτρων δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης και αντιπυρικής προστασίας με την ριζική αναδιοργάνωση και την στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών».