Ξύλο μετά μουσικής από τους κλάδους υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης για την απόφαση της Κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι συναυλίες.
Της Αλεξάνδρας Ντούσκα
Πράσινο φως έδωσε η Κυβέρνηση να ξεκινήσουν οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους στις 28 Μάιου. Πρόκειται για παράδοξη απόφαση καθώς παραμένει η απαγόρευση μουσικής σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό της κυβερνητικής απόφασης, ανέφερε στο kedenews «Αφενός ξεκινούν δραστηριότητες που έχουν μουσική και ταυτόχρονα συνάθροιση κοινού, χωρίς ουσιαστικά μέτρα αποστασιοποίησης και παραμένει η εστίαση χωρίς δυνατότητα χρήσης μουσικής». Άδικη χαρακτηρίζει και την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών να παραμείνουν εκτός λειτουργίας οι επιχειρήσεις μαζικών εκδηλώσεων και δεξιώσεων. «Είναι παράδοξο, αφού λειτουργούν τα play του ΟΠΑΠ που είναι εσωτερικοί χώροι, λειτουργούν τα καζίνο και δεν λειτουργούν τα κτήματα που είναι ανοιχτοί χώροι και μεγαλύτεροι, οι επιχειρήσεις του κλάδου που ανήκουν στον χώρο δεξιώσεων, catering, κτημάτων, οι οποίες έχουν να δουλέψουν ουσιαστικά 14 μήνες, με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο. Είναι περίεργες οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Γι'αυτό και εμείς ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία του κλάδου στο σύνολό του τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους και με τη δυνατότητα να έχουμε μουσική».
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν οτι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι από 1 Ιουνίου να επιτραπεί η μουσική στους χώρους που σήμερα απαγορεύεται, ωστόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει άρση του συγκεκριμένου μέτρου νωρίτερα.
Όταν και αποφασίστηκε το άνοιγμα της Εστίασης στις 3 Μάϊου, χωρίς μουσική, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους απαγορεύτηκε η μουσική, συνδέοντας το μέτρο με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια, προκαλώντας χιουμοριστικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Εξαδάκτυλος είχε δηλώσει «Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται για να ακουστούμε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».
«Δεν συμμερίζομαι το σκεπτικό των λοιμοξιολόγων για τη μουσική στην εστίαση γιατί θα αποδειχθεί με το άνοιγμα των συναυλιών. Στις συναυλίες δεν θα τραγουδάει το κοινό; Δεν θα υπάρχει ένταση;», αναρωτιέται ο κ. Γιώργος Καββαθάς.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2141/Β/22-5-2021 η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα ισχύουν εως και τη Δευτέρα, 31 Μαΐου και ώρα 6:00.