Εξόρμηση παρατήρησης πουλιών και φύσης στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.
Ήταν η δεύτερη τέτοια εκδήλωση μετά την άρση των περιορισμών και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η εξόρμηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Βιοποικιλότητας, επετείου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η παρατήρηση περιλάμβανε γνωριμία με τα βασικά είδη φυτών των φρυγάνων της Λέσβου. Με έμφαση στις προσαρμογές που το καθένα έχει για να επιβιώσει των ακραίων συνθηκών του καλοκαιριού που πλησιάζει. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τα μονοπάτια του Πάρκου, έγινε παρατήρηση πουλιών και πεταλούδων.
«Παρατηρήθηκαν», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ελένη Γαληνού, υπεύθυνη του Κέντρου, «28 διαφορετικά είδη πουλιών, περισσότερα από τα οποία είναι μεταναστευτικά: είτε καλοκαιρινοί αναπαραγόμενοι επισκέπτες στη Λέσβο (Φρυγανοτσίχλονο, Κοκκινοτσιροβάκος, Ασπροκωλίνα, Αμπελουργός κ.ά.) είτε μόνο διερχόμενα είδη (Αγιοπούλια, Αετομάχοι, Λιβαδόκιρκος κ.ά.). Φυσικά επίσης είδη με μόνιμη παρουσία στο νησί μας (Νησιωτική Πέρδικα, Βραχοτσοπανάκος, Σιρλοτσίχλονο κ.ά.). Τέλος, στις ρίγανες και τα τελευταία λουλούδια της άνοιξης παρατηρήσαμε έξη είδη από πεταλούδες, (δύο εκ των οποίων παρατηρούνται μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων και Μικράς Ασίας) και, επίσης, σε όλη την εξόρμηση δυο είδη σαύρας».
Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαΐου οι δράσεις ορνιθοπαρατήρησης συνεχίζονται στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής. Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει το φώλιασμα των αναπαραγόμενων ειδών (Αβοκέτα, Καλαμοκανάς, Ποταμογλάρονο, κ.ά.) αλλά, επίσης, θα παρατηρηθούν και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη (Φλαμίνγκο, Μαυροπελαργό κ.ά.) και κάποια από τα τελευταία διερχόμενα μεταναστευτικά είδη.