Την έντονη αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου και των πολιτών προκαλούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις σφράγισης του ιστορικού θεάτρου «Εμπρός» στην περιοχή του Ψυρρή.
Της Μαρίας Θαλασσινού
Το ζήτημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την αποκάλυψη ότι οι εργασίες σφράγισης του κτηρίου δεν έχει την άδεια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Την ίδια ώρα, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων ζητούν την παρέμβαση του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου να στηριχθεί ο χώρος, όπως είχε γίνει με αντίστοιχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων το 2012!
Για μια ακόμη «επίθεση» στον πολιτισμό κάνουν λόγο οι καλλιτέχνες, που από την αρχή της
πανδημίας ήταν τα πρώτα θύματα της πανδημίας, καθώς με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και όχι για όλους υπήρξε οικονομική στήριξη.
Αυτό, πάντως, που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους καλλιτέχνες, αλλά και τους πολίτες ήταν η αιφνιδιαστική απόφαση της Αστυνομίας να κάνει έφοδο το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο «Εμπρός», όπου δεν υπήρχε κανείς. Ενώ την επόμενη ημέρα, συνεργεία με την επίβλεψη της Αστυνομίας τοποθέτησαν τσιμεντόλιθους στα παράθυρα του κτηρίου, προκειμένου να το σφραγίσουν πλήρως.
Βέβαια, το βράδυ της Κυριακής ομάδα πολιτών έσπασε τους τσιμεντόλιθους υπό τους ήχους
του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και άνοιξε ξανά το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο, προκειμένου να δώσει ξανά στέγη σε καλλιτεχνικές ομάδες, ηθοποιούς και μουσικούς, καθώς ο χώρος λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος από το 2011.
Το άνοιγμα του θεάτρου «Εμπρός» σκόρπισε χαρά σε πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και η διαδικτυακή ομάδα «Support Art Workers». Όμως, αυτή την χαρά την διαδέχθηκε ξανά η αγωνία και η απογοήτευση, καθώς το πρωί της Δευτέρας, σήμερα, πάλι συνεργεία υπό την εποπτεία της Αστυνομίας επιχείρησαν να τοποθετήσουν κάγκελα και λαμαρίνες στο θέατρο «Εμπρός».
Να σημειωθεί ότι ο φορέας που διεκδικεί το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο που ανεγέρθηκε το 1930 και είναι αρχιτεκτονικού τύπου «Bauhaus» και από το 1989 έχει αναγνωριστεί ως νεώτερο μνημείο από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Όμως, με την μεταβίβαση του κτηρίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και δυστυχώς η υπηρεσία διεκδικεί το κτήριο προς αξιοποίηση. Ωστόσο, έχει ανακύψει ζήτημα για την σφράγιση του κτηρίου από την Αστυνομία, γιατί ουδέποτε μέχρι σήμερα αναζήτησε και έλαβε άδεια από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.
Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, η παράταξη της «Ανταρσία στις γειτονιές» με επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου κατέθεσε αναφορά στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων σχετικά με τις εργασίες σφράγισης του κτηρίου.
Ο δε επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη σφράγιση του κτηρίου. Ο ίδιος μετέφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων τον τραγελαφικό διάλογο που έγινε μπροστά του μεταξύ του επικεφαλής της Αστυνομίας και του εργολάβου, που είχε αναλάβει να τοποθετήσει λαμαρίνες στα παράθυρα του κτηρίου. «Θα σε πάω στο Τμήμα!», φέρεται να ισχυρίστηκε ο αστυνομικός απευθυνόμενος στον εργολάβο, με τον τελευταίο να αποκρίνεται με απορία: «Μα εσείς με καλέσατε!».
Για το ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης,
καθώς δεν είναι λίγοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που καλούν τη δημοτική αρχή να αναζητήσει
πόρους για την επισκευή του κτηρίου, προκειμένου να αποδοθεί στους καλλιτέχνες, που τόσα χρόνια το έχουν κρατήσει ζωντανό!